BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Belehúzott az ENI

Mozambikban új gázlelőhelyeket, Líbiában olajmezőt tár fel a Tigáz olaszországi tulajdonosa, az ENI.

Az olaszországi székhelyű ENI csoport bejelentette, hogy Mozambikban gázlelőhelyeket fedezett fel, míg Líbiában újrakezdi szárazföldi kutatófúrásait.

 A mozambiki gázlelőhely (Mamba South 2 és Coral 2) révén a régió nyílt tengeri telepének gázkészletét már kétezer milliárd köbméterre becsülik, amit az elvégzett lehatároló fúrások is alátámasztanak. A 4300 méter mélységet is elérő Mamba South 2 naponta közel négymillió köbméter gázt képes termelni, míg a 4725 méter mély Coral 2 is hasonló mennyiségű, jó minőségű gáz kinyerésére alkalmas. Az ENI további vizsgálatokat tervez, továbbá legalább még 2 lehatároló fúrással kívánja kiértékelni a Mamba Complex készleteiben rejlő lehetőségeket.

Az olasz csoport és Mozambik együttműködésének távalti terveiről Paolo Scaroni, az ENI vezérigazgatója és Armando Guebuza elnök egyeztetett. A tárgyaláson az LNG (cseppfolyósított földgáz) export létesítmények fejlesztése révén a gáz későbbi értékesítéséről, a helyi gázszolgáltatás és villamosenergia termelésről, az ENI helyi képzési és fenntarthatósági kezdeményezéseiről és az ország infrastruktúra fejlesztéseiről is szó esett.

A helyi földgázkészletek összehangolt fejlesztése érdekében az olasz társaság előszerződést köt az Anadarko társaság mozambiki leányvállalatával. Azt tervezik, hogy együtt létesítenek szárazföldi LNG cseppfolyósító üzemeket az észak-mozambiki Cabo Delgado tartomány területén.

A nyílt tengeri fúrások mellett az ENIi újrakezdi szárazföldi kutatófúrásait is Líbiában, ahol a Sirte-medencében, Bengázitól 300 kilométerre délre fekvő kút 14 500 méter mélyen fog új olajmezőt a térképre helyezni. A projekt egésze keretében az ENI a líbiai tevékenységeinek helyreállítását célozta meg. E cég volt az első nemzetközi vállalat, amely a Mellitah Oil & Gas közreműködésével 2011 szeptemberében, a polgárháború kitörését követő hetedik hónapban újraindította líbiai termelését Abu Attifel mezőn.

Paolo Scaroni Ali Zidan líbiai miniszterelnökkel és Abdelbari Al-Arusiand olajminiszterrel is tárgyalt folytat többek között a következő 10 év új kutatásáról, valamint közös fejlesztésekről a helyi nemzeti olajtársasággal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.