BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyorsul a magyar internet

A gazdaságra is jótékony hatással lehet az ultragyors szélessávú-internet lefedettség növekedése.

Januárra akár a 30 százalékot is elérheti hazánkban az ultragyors szélessávú-internet lefedettség, azaz az összes vezetékes szélessávú internet-előfizetések között azoknak a száma, ahol a hálózat és a modem képes valóban nagy, legalább 30 megabit per másodperces sebességre – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) napokban közzétett jelentéséből. A szervezet a dokumentumban ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a tényleges nagysebességű előfizetések száma ennél jóval kevesebb, hiszen a lehetőséget nem mindenki használja ki, aki megtehetné.

Az NMHH adatai szerint a vezetékes szélessávú internet-előfizetések száma decemberben is megközelítette a 2 milliót, és nagyjából 80 ezerrel haladta meg az egy esztendővel korábbit. A másodpercenként 30 megabit feletti internet-hozzáférésre képes előfizetések száma a hatóság gyorsjelentése szerint 29,2 százalékra rúgott 2012 utolsó hónapjában, ez pedig bő 7 százalékpontos gyarapodást jelent egy év alatt.

A szélessávú internet térnyerése azért lehet fontos kérdés, mert számos kutatás szerint nem csak a világháló használatának elterjedtsége, de a kapcsolat sebessége is hatással lehet a gazdasági növekedésre. Hartwig Tauber az ultragyors, otthonokig elérő üvegszálas hálózat (Fiber To The Home, azaz FTTH) fejlesztése mellett kampányoló FTTH Council Europe főigazgatója a Világgazdaság kérdésére korábban elmondta: a szélessávú internet-penetráció növekedésével többek közt a távmunka és a rugalmas munkavégzés terjedése, illetve a szolgáltatások bővítése, és hatékonyabbá tétele révén számottevően növelhető egy gazdaság termelékenysége.

Ezt támasztja alá az is, hogy egyes – magyarországi tendenciákat is vizsgáló - felmérések szerint a szélessávú internet-penetráció 10 százalékpontos növekedése 1,1 százalékkal emeli a bruttó hazai összterméket, ezer új előfizetés pedig 80 új munkahelyet teremt.

Az NMHH adatai szerint egyébként a hazai vezetékes internet-piacon továbbra is a T-Home a legnagyobb szereplő 34,9 százalékos részesedéssel, míg a második helyen a UPC áll 21,9 százalékkal, a harmadik pedig a Digi, amely a piac közel hetedét ellenőrzi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.