BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem csökkenti a Gazprom a földgáz árát

A Gazprom orosz gázkonszern nem lát okot arra, hogy csökkentse az Ukrajnának szánt földgáz árát - jelentette ki a Független Államok Közössége (FÁK) Gazprom-részlegének főnöke a RIA Novosztyi jelentése szerint.

Viktor Valov felhivta a figyelmet arra, hogy a szállítások hosszú lejáratú szerződések alapján történnek, és a megállapodott gázmennyiségek 80 százalékára vonatkozólag a "take or pay" elv érvényesül.

Az orosz hírügynökség emlékeztet arra, hogy Ukrajna 2009 óta igyekszik az orosz földgáz árát lenyomni, és már bejelentette azt a szándékát, hogy a szerződés által 2012-re előirányzott 52 milliárd köbméter importgázmennyiséget 27 milliárd köbméterre csökkentse le. A Gazprom egyébként csütörtökön Moszkvában közölte, hogy 2012 első kilenc hónapjában a nettó profitja 11,9 százalékkal csökkent éves rátán, és az összege - átszámitva - 26,8 milliárd dollár volt, a gázértékesítés csökkenése miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.