BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Okostelefonjaival is hódítana a Lenovo

Masszív nyereségről adott hírt a Lenovo, amely a PC-divízió mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektet más üzletágakra is.

A várakozásoknak nagyjából megfelelő eredményekről számolt be a globális személyi-számítógép (PC) piac első helyéért küzdő Lenovo. A kínai társaság üzleti évének harmadik negyedévében 204,9 millió dolláros adózott profitot könyvelhetett el, ami harmadával magasabb az előző esztendő hasonló időszakában mértnél. A nyereséget egy 20 millió dolláros egyszeri tétel is megdobta, amennyiben ezt figyelmen kívül hagyjuk, a profit megfelel az elemzők előzetes várakozásainak: a Bloomberg 12 szakértő megkérdezésével összeállított konszenzusa ugyanis 184 millió volt.

A kínai PC-gyártó árbevétel soron is jól teljesített: az október és december közötti három hónapban elkönyvelt 9,36 milliárd dolláros forgalom 12 százalékos bővülést jelent az egy esztendővel korábbihoz képest. A cég hazájában 17 százalékos gyarapodásról számolt be, de az Egyesült Államokban is 8 százalékkal nőtt az értékesítés, ami különösen annak fényében jó teljesítmény, hogy a globális PC piac 10 éve először szűkült 2012-ben.

Yang Yuanqing a vállalat vezérigazgatója a gyorsjelentést követően azt emelte ki, hogy miközben a társaság legnagyobb piacán a PC-szegmensben is jól teljesít, a cég életében egyre fontosabb szerepet töltenek be az egyéb üzletágak, amelyek növekedési üteme számottevően meghaladja a személyi számítógépekét. A vállalat igen nagy energiát fordít arra, hogy az okostelefon-szektorban is megvesse lábát. Kínában már a második legnagyobb szereplőnek számítanak a smartphone szegmensben, az elmúlt fél évben pedig Indiában, Indonéziában, Vietnámban, a Fülöp-szigeteken és Oroszországban is piacra lépett a Lenovo.

A sokat hangoztatott ambiciózus tervek fényében nem meglepő, hogy a céget szóba hozták a komoly gondokkal küzdő kanadai Research in Motionnel. A napokban a Lenovo pénzügyi vezetője nyilatkozott úgy, hogy a BlackBerry márkát jegyző társaság felvásárlását sem tartják elképzelhetetlen, s bár az akvizíciós tervet a későbbiekben cáfolták a cégnél, a kínai társaság expanziós politikáját ismerve nem lenne meglepő egy ilyen tranzakció.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.