BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csillagtalan a hotelek többsége

A hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Solnak adták át a háromszázadik Hotelstars védjegytáblát. Eddig a hazai szállodáknak mindössze harmadát minősítették át – összesen mintegy 870 működő magyar szállodából már 312 kapott csillagot –, további 120 minősítés pedig folyamatban van, vagyis a hazai szállodák 40 százalékot meghaladó része már bekapcsolódott a tanúsító rendszerbe. Ez a szobaszámot tekintve 45 százalékos lefedettséget jelent.

Eddig elsősorban a nagyobb méretű szállodák csillagoztatták újra magukat. Az egy-, két-, háromcsillagos szállodák, 11 szoba felett 66 ezer forintot fizetnek a minősítésért. A tanúsítás egyébként nem kötelező, de a jogosulatlan viselésért bírság járhat.
„Az állami tulajdonú tanúsító védjegyek kidolgozása a szabályozás módosulását követően azonnal elkezdődött, ennek eredményeként jelenleg már öt szálláshelytípus minősíthető Nemzeti Tanúsító Védjeggyel. Ezek a falusi szálláshelyek; a vendégszobák, vendégházak, apartmanok; a kempingek, az üdülőháztelepek, valamint a szállodák. A Nemzeti Tanúsító Védjegyrendszerhez önkéntesen csatlakozhatnak a szolgáltatók” – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A tárca felhívta a figyelmet arra, hogy a szálláshely üzemeltetők az átmeneti időszakban – 2009. október 25-től 2012. június 31-ig – használhatták a korábbi minősítési rendszer szerinti besorolást, napjainkban ez a lehetőség azonban már megszűnt. A szálláshelyi adatbázisokban és a kereskedelmi kommunikációban sajnos előfordul, hogy olyan létesítmények is használják a korábbi kötelező minősítést, akik erre nem lennének jogosultak. A fogyasztók és a védjegyrendszerhez csatlakozott szálláshely-szolgáltatók közös érdeke, hogy a védjegyet kizárólag a minősített szolgáltatók használják. A védjegyhasználat jogszerűségét és a minősítési kritériumok fennállását ezért rendszeres időszaki ellenőrzés garantálja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.