BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hosszú hétvége: wellness helyett katasztrófa

Tavaly ilyenkor már közel 100 százalékos előszezoni telítettséggel működtek a balatoni szállodák. Most nagy károkat szenvedtek a hóvihar miatt.

Érdekes hosszú hétvégén vannak túl a szállodák. Elvileg március közepén szokott beindulni az idegenforgalmi előszezon, biztos üzletnek tűntek az ünnepnapok, hiszen szabad három nap okán szívesen mennek wellness hétvégére a családok. A hóvihar azonban pont az idei első hosszú hétvégére érkezett. Így például a soproni vagy bükki szállodákba a betemetett utak miatt a csomagos vendégek nem érkeztek meg. „Nagy veszteség és bosszúság ez, de az egész éves mutatókat talán nem befolyásolja majd. Tipikus vis major esetről van szó. Nincsenek általános szabályok, de a hoteleknek ilyenkor illik visszatéríteni a foglalási díjakat vagy beszámítani egy új foglalásba” – mondta a Világgazdaságnak Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára.

Tavaly ilyenkor a hosszúhétvégén 90-100 százalékos előszezoni telítettséggel működtek a balatoni szállodák. Egy évvel ezelőtt annyira jó idő volt, hogy minden addiginál korábban kezdődött a szezon a balatoni hajósok számára is. Több szállodában azonban most is telt ház lett, csak nem úgy, ahogy tervezték. Győr déli, az M1-eshez közeli részén lévő mintegy fél tucat panzió, szálloda mindegyikében késő estére telt házuk lett, mert az autópályán veszteglők közül sokan úgy döntöttek, inkább biztonság, meleg helyen alszanak, és később folytatják útjukat. „A csomagos vendégek közül senki nem érkezett meg, ellenben a bajba jutottak hamar megtöltötték az összes szobát. Még az összetolt székeken is aludtak” – mondta lapunknak Paróczi Pálma, a tatai Hotel Kristály értékesítője. Náluk teljesen díjtalanul lehetett törölni a szobafoglalást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.