BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több szálloda kap csillagot

Újabb 21 szálloda minősítéséről döntött a Hotelstars Nemzeti Szállodai Tanúsító Védjegy Bíráló Bizottsága s ezzel 321-re emelkedett a csillagok használatára jogosult magyar hotelek száma.

A testület szerint a csillagot szerzett szállodák átlátható módon adnak biztonságot a vendégnek az elvárható minőség meghatározásában. Az eddig regisztrált 522 szállodából 321-et minősítettek, ez a hazai szállodai kapacitás 45 százalékát fedi le. Most kapott minősítést például a háromcsillagos nyíregyházi Erzsébet szálloda is.

Ugyanakkor a KSH adatai szerint február 28-án a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2058 volt, ezen belül 841 szálloda közel 50 ezer szobával, 805 panzió 9 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma pedig 412 volt.
„A szállodák 4 évig használhatják a megszerzett védjegyet. A minősítési folyamat egyszerű és átlátható. Regisztráció után a szálloda először önminősítést végez, majd a minősítők a helyszínen ellenőrzik, hogy a megadott információk és pontozás megfelel-e a valóságnak. Amennyiben igen, szerződést kötnek, majd a szálloda megkapja a táblát és az oklevelet, mindennek egy hónap az átfutási ideje. A regisztráció és minősíttetés között 60 nap a határidő” – mondta lapunknak Kopócsy Andrea. Az MSzÉSz elnöke a díjazással kapcsolatban kiemelte: nem céljuk, hogy bevételt szerezzenek (az államnak ebből nincs bevétele, a befolyó összeget a nemzeti védjegyet üzemeltető MSZÉSZ külön kezeli), már csak azért sem, mert – ahogy ő fogalmazott – jelképes díjakról van szó.

Az egy-, két-, három-, illetve háromcsillagos superior szállodák, 11 szoba felett 66 ezer forintot fizetnek a minősítésért. A négycsillagos, négycsillagos superior, ötcsillagos és ötcsillagos superior szállodáknak 377 ezer forintba kerül majd a minősítés. A díjszabást úgy próbálták kialakítani, hogy a hazai kis- és középvállalkozások keretében működtetett szállodák is csatlakozhassanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.