BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feketén szívhatnak a fogyasztók

Döntő szakaszába fordul a jövő héten a trafik-ügy: kedden zárószavazás lesz a dohánytörvény módosításáról, szerdán pedig lejár a koncessziós szerződések aláírásának határideje.

A szavazáson minden bizonnyal Lázár János forgatókönyve érvényesül majd, hiszen rögzíthetik például a Miniszterelnökséget vezető államtitkár által javasolt 10 százalékos minimum kiskereskedelmi árrést. „A dohánytermékek árrésének jelenlegi struktúrában történő emelése – az iparág évek óta tartó vesztesége miatt – csak a fogyasztói ár emelkedésével valósítható meg. A magyar fogyasztók alacsony vásárlóereje és az árak folyamatos, nagymértékű emelkedése jelentős kockázatnak teszik ki a legális piacot, melynek hatása az illegális termékek forgalmának növekedésével járhat” – közölte lapunkkal a hazai dohánypiac főszereplőit tömörítő Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSz). Hozzátették: az elmúlt években a jövedéki adóemelések jelentős áremelkedéseket eredményeztek, csak 2013 év eleje óta már átlagosan 50 forinttal emelkedett a cigaretta ára. Mindez az idei év első negyedévében 10 százalékos, 2012 márciusa és 2013 márciusa között pedig összesen 20 százalékos csökkenést okozott a piacon, és már most egyre intenzívebb illegális piaci forgalomról lehet beszámolni.

A minimum-árrés mértéke ellentétes a gyártók és kiskereskedők érdekeivel. Úgy becsülhető, hogy Magyarországon évente a legális forgalomban mintegy 12 milliárd szál cigaretta és mintegy 5 ezer tonna vágott dohány fogy. A NAV adatai szerint viszont 2012 első harmadában a cigarettaértékesítés közel 20 százalékkal csökkent: 3,5 milliárd szálról 2,8 milliárd szálra. Közben a vágott dohány fogyasztásának növekedési üteme is lanyhulni látszik. Tavaly áprilisához képest 13 százalékkal csökkent a teljes dohánypiac. Nem valószínű, hogy ennyien leszoktak volna a dohányzásról.

Több település trafikosainak elmondása szerint a feketepiac jelentősen megnehezíti a mindennapjaikat és veszélyezteti a megélhetésüket. „Több olyan vevőm is van, aki hetente többször jön cigarettahüvelyt venni, de dohányt sohasem visz” – mondta el lapunknak egy békés megyei trafikos. Nem ritka az sem, hogy a helyi piacon töredék áron vásárolnak be a Romániából behozott kilós vágott dohányból, ahol iskolába menet még a fiatalkorúakat is kiszolgálják az előre megsodort cigarettával. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében minél keletebbre, és minél kisebb faluba érünk, annál gyakoribb, hogy a házaknál olcsó ukrán termékeket lehet kapni, vagy éppen az otthon termesztett dohányt értékesítik. A dohánytermékek jövedéki adója legutóbb tavaly decemberben emelkedett 11 900 forintról 12 500 forintra ezer darabonként.

Ehhez járul a kiskereskedelmi eladási ár 31 százaléka, amely változatlan marad, de az ezer darabonkénti minimuma 22 300-ról 24 920 forintra emelkedett. Ez a fogyasztói árakat a cigaretta esetében mintegy 50-60 forinttal emelte csomagonként. „Az tisztán látszik, hogy hatalmas összeg folyik be a főtevékenységként dohányáru-nagykereskedelemmel foglalkozó cégek kasszájába. 2011-ben a 26 árbevételi adatokat leadó dohányáru-nagykereskedő összesen 527 milliárdos árbevételt ért el, egy évvel korábban 27 cég 511 milliárdos, 2009-ben pedig szintén 27 társaság 480 milliárdos forgalmat vallott be. Ez azt jelenti, hogy 2010-ben az előző évhez képest 6,4, 2011-ben pedig 3,1 százalékkal gyarapodott az érintett társaságok összárbevétele” – ismertette legfrissebb elemzését Keleti József , a Bisnode csoport ügyvezető igazgatója. Bár az árbevétel emelkedett 2009 óta, az eredményadatok már sokkal rosszabb képest festenek. A veszteség ugyanis az árbevétel-emelkedésnél nagyobb ütemben nőtt, ez pedig arra utal, hogy a dohányáru-nagykereskedelem nem jelent jelentős nyereséget a szektorban érdekelteknek. Az adataikról a Bisnode csoportnak beszámoló dohányáru-nagykereskedelmi társaságok adózás előtti eredménye 2009-ben 2 milliárd forintra rúgott, ehhez képest 2010-ben 19 százalékkal 2,5 milliárdra nőtt a mínusz. A 2011-ben feljegyzett 3,7 milliárd forintos negatív eredmény pedig durván 50 százalékos veszteségnövekedést jelent az érintett vállalatoknak. Az ipar nem tudja az árrést finanszírozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.