BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Legalizálnák az öntözést

Az eddig gyakran szabályellenes öntözést legalizálná és tenné egyszerűbbé az a javaslat, amely csupán egy bejelentéshez kötné a talajvíz mezőgazdasági felhasználását. A lépés döntően a kisebb gazdaságokat érinti

Lényegében az eddigi gyakorlatot tenné egyszerűvé és szabályozottá az a módosító javaslat, amelyet a közelmúltban nyújtott be Győrffy Balázs és Jakab István, és amely jelentősen egyszerűsítené a talajvíz öntözési célú felhasználását. A fideszes országgyűlési képviselőknek a vízgazdálkodásról szóló törvényhez benyújtott módosítóját az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága hétfői ülésén mind tárgysorozatba vételre, mind általános vitára egyhangúlag javasolta.

A kezdeményezés a jövőben lehetővé tenné, hogy a legfeljebb ötven méter mély kutak vizét fel lehessen használni kereskedelmi célú mezőgazdasági öntözésre egy a vízügyi hatósághoz történő egyszerű bejelentés után. Míg a saját ellátással kapcsolatos, konyhakerti öntözés eddig sem ütközött akadályba, a talajvíz agrárcélú felhasználása engedélyköteles volt. A gyakorlatban azonban az engedélykérést sokan elmulasztották. A most benyújtott jogszabály az eddig illegálisan végzett öntözést is legalizálná.

„Minden olyan kezdeményezés, amely az öntözés elterjedését segíti elő, pozitív és támogatandó” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Ruthner Szabolcs. A Vetőmag Szövetség és Terméktanács ügyvezető igazgatója hozzátette: „szűkösen áll Magyarország az öntözött területeket illetően, ám minden új hektár, amelyet öntöznek, magában hordja annak a lehetőségét, hogy valamilyen munkaintenzív tevékenység, nagyobb élőmunka-igényű kultúra jöhessen létre” – fogalmazott Ruthner, aki szerint a döntés jellemzően a kertészeti - és a vetőmag-ágazatot érinti. „Ezekben az ágazatokban a nagy hozzáadott érték miatt kisebb területen is rentábilis tevékenységet lehet folytatni” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Nem Ruhtner Szabolcs az egyetlen, aki szerint az egyszerűsítésnek kedvező hatása lehet. „Mindenképpen kedvező, hogy a változás megindíthat egy tisztulási folyamatot az öntözésben. Ezzel a mezőgazdasági célú vízfelhasználás egyszerűsödése felé tett egy lépést a jogalkotó” – jelentette ki lapunknak Vancsura József. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerint az intézkedés jellemzően a kisebb, 20 hektár alatti, tipikusan 5-10 hektáros földeket érinti. „Már az is kedvező, hogy a kisebb gazdaságokban nem kell ezután attól félnie a termelőknek, hogy feljelenti őket a szomszéd” – tette hozzá az elnök.

"Az öntözővíz eddigi törvénytelenül való kinyerését, és felhasználását törvényesíti a jogszabály, hiszen a kutakat gyakran eddig is mezőgazdasági hasznosításra fogták be” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Raskó György. Az agrárközgazdász hozzátette: „az intézkedés az eddig szabályellenesen öntözőknek jó, másoknak viszont nem feltétlenül kedvező. A szóban forgó, akár 50 méter mély kutakból kinyerhető víz mennyisége miatt ugyanis előfordulhat, hogy a szomszédos telken nem lesz megfelelő a talajvíz mennyisége.” Raskó szerint a most benyújtott jogszabály nem oldja meg a mezőgazdasági öntözés kérdését, ehhez „víztározók kellenének a Duna mentén, és öntözőcsatornák.

Növeli a termelés biztonságát

„A klíma melegszik, az aszály egyre nagyobb probléma, akkor is, ha az idei év épp nem ilyen. Ezért rendkívül fontos az öntözés, amely jelentősen növelheti a termésbiztonságot” – jelentette ki a Világgazdaságnak Losó József, az Európai Csemegekukorica-gyártók Szövetségének alelnöke. A hazai, világszinten is jelentős csemegekukorica-termelés számára komoly konkurenciát jelent Thaiföld, ahol az éghajlat miatt egy évben háromszor van betakarítás. „Magyarországon csak egyszeri betakarításra van lehetőség, a közép- és kései érésű fajtáknál pedig elengedhetetlen az öntözés” – tette hozzá Losó József.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.