BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassan gyűlnek a csillagok

Újabb 10 szálloda minősítéséről döntött a Hotelstars védjegy bíráló bizottság, s ezzel 343-ra emelkedett a csillagok használatára jogosult magyar hotelek száma.

Ezúttal is főleg három-, illetve négycsillagos házak jártak sikerrel Hajdúszoboszlótól Zalakarosig. A minősítések tapasztalatai szerint a szállodák komoly erőfeszítéseket tesznek a megcélzott kategória elérésére. Az eddig regisztrált közel 500 szállodából 343-at minősítettek, mely a hazai szállodai kapacitás 45 százalékát fedi le. A KSH adatai szerint májusban 971 szálloda mintegy 57 ezer szobával, 942 panzió több mint 10 ezer szobával működött.

Nemrég újabb két országgal, Dániával és Görögországgal bővült az egységes követelményekkel szállodákat minősítő államok köre, így már 15 országban alkalmazzák a Hotelstars szállodaminősítési rendszert. További fontos európai turisztikai országok, mint Franciaország, Olaszország, Norvégia és Spanyolország jelezték a belépési szándékukat és jelenleg az úgynevezett megfigyelő státuszban vannak. Egy kormányrendelet 2012. június 30-ig adott lehetőséget a korábbi minősítési rendszer szerinti besorolási kategóriák alkalmazására. Jelenleg már öt szálláshelytípus minősíthető Nemzeti Tanúsító Védjeggyel. Ezek a falusi szálláshelyek, az apartmanok, a kempingek, az üdülőtelepek, valamint a szállodák. Még mindig előfordul, hogy olyanok is használják a korábbi kötelező minősítést, akik erre nem lennének jogosultak. A szállodák 4 évig használhatják a megszerzett csillagokat. A minősítési folyamat egyszerű és átlátható.

 

Regisztráció után a szálloda először önminősítést végez, majd a minősítők a helyszínen ellenőrzik, hogy a megadott információk és pontozás megfelel-e a valóságnak. Amennyiben igen, szerződést kötnek, majd a szálloda megkapja a táblát és az oklevelet, mindennek egy hónap az átfutási ideje. A regisztráció és minősíttetés között 60 nap a határidő. A díjszabást úgy próbálták kialakítani, hogy a hazai kis- és középvállalkozások keretében működtetett szállodák is csatlakozhassanak. Ennek ellenére egy- és kétcsillagos házak egyelőre nem nagyon törik magukat, hogy hivatalosan is elismerjék őket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.