BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felrobbanthatatlan atomreaktort építhet Irán

Miközben a nemzetközi közösségi az iráni urándúsításról vitatkozik, a Time magazin szerint az ország csöndben építgeti plutóniummal működő atomlétesítményét, amely ha elkészül, gyakorlatilag sérthetlen lesz.

Arak városa mintegy 300 kilométernyire található Teherántól, itt épül az az atomreaktor, amely urán helyett plutóniummal működhet. Bár a létesítmény egyelőre nem készült el, a létezése óriási fenyegetést jelenthet a Nyugat számára. Az ok egyszerű: egy ilyen atomlétesítmény megtámadása potenciális atomkatasztrófát jelentene. Amos Yadlin volt izraeli katonai hírszerzési vezető szavai szerint az araki üzem bombázása egy újabb Csernobilt jelentene.

Teherán szokása szerint igyekezett kisebbíteni a telephely jelentőségét és még májusban közölte: ál-fűtőelemekkel és nehézvíz helyett vízzel tesztelné a létesítményt. A szakértők értetlenül álltak a bejelentés előtt, hiszen a tiszta víz használata olyan mértékben „szennyezné be” az egyébként nehézvízzel működő létesítményt, hogy annak beindítását hetekre el kéne halasztani.

Az izraeli atomenergia hivatal volt vezetője arra figyelmeztetett: elképzelhető, hogy Irán a bejelentésekkel ellentétben egyáltalán nem akarja kipróbálni az üzemet, a ködösítéssel az a célja, hogy a nemzetközi közösség figyelmét elterelje addig, amíg beindíthatja a reaktort.

A fűtőelemek minőségével és számával való sakkozás nem véletlen: a szakértők tudják, hogy ha nem vetnek be elég fűtőelemet, a létesítmény bombázással megsemmisíthető. Irán azt állítja, hogy a reaktort orvosi célú izotópok előállítására használják majd, ehhez viszont jóval kisebb gyár is elegendő lenne. Ha Arakot beindítják, annyi plutóniumot állíthat elő, amivel évente két atombombát is el lehet készíteni. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség számára átadott információból kitűnik, hogy az üzem hivatalos átadása késik, de hogy pontosan mennyivel, azt nem lehet tudni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.