BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tervezőt keresnek a bulgáriai atomblokkhoz

Felgyorsultak a bulgáriai Kozlodujban lévő atomerőmű területére tervezett 7. blokk előkészületei. Szükség lesz a 8. blokkra és az elhalasztott belenei bővítésre is. Közben két blokk üzemidejét meghosszabbítják, a négy legrégebbi egységet viszont lebontják.

A Bulgáriai Energia Holding (EAD) megkezdte az előkészületeket egy új blokk építésére a Kozloduj Atomerőmű területén.

Közleménye szerint – amelyet az investor.bg idéz – a fejlesztési terv készítőjével közvetlen megállapodást fog kötni. Várhatóan nemzetközi projektre kerül sor.

A bulgáriai környezetvédelmi és vízügyi minisztérium október elején tette közzé a majdani beruházás környezetvédelmi hatástanulmányát. Előzőleg, a nyáron pedig az ország atomenergia hivatal adott telephely engedélyt az új egységnek a Kozloduj atomerőmű területén.

A múlt hét végén az EAD több mint egymilliárd euró értékben bocsátott ki kötvényt. Ebből 500 millió eurónyi négyéves lejáratú, további 620 millió euró kamata pedig 4,25 százalék, és ez a Gazpromtól származik.

Azt követően merült fel a kozloduji bővítés gondolata, hogy a belenei bővítést befagyasztotta a közép-jobboldali, Bojko Boriszov vezette GERB-kormány a magas várható költségek miatt. Egyúttal úgy döntött, hogy inkább a kozloduji létesítmény területén épüljön az új egység. Eközben Bulgária a kozloduji 5. és 6. blokk üzemidejének meghosszabbításán is dolgozik az orosz Roszatomenergo és a francia Electricite de France bevonásával. Konzorciumuk a jövő nyárra ígérte a két blokk berendezéseinek és létesítmények felmérését és értékelését. Az 5. blokk üzemideje 2017 novemberében, a 6. blokké 2019 októberében járna le. A közelmúltban egy európai parlamenti küldöttség Bulgáriában megtekintette az 1-4 blokkok folyamatban lévő leszerelését.

Egy hónapja Ivan Genov, az atomerőmű igazgatója azt mondta a Bulgáriai Nemzeti Rádiónak, hogy a 7. blokkot 3020-ban fogják üzembe helyezni, de szükség lesz 8. blokkra, majd pedig a belenei bővítésre is, mert „Bulgáriának nincs más alternatívája”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.