BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Éves csúcson az Apple

Idei csúcsára emelkedett az Apple részvényeinek árfolyama tegnap, a piaci optimizmust a kedvező értékesítési adatok, illetve egy, a China Mobile-al várható megállapodás indokolta. Az 566 dolláros részvény ár, még mindig nagyon messze van a 700 dollár feletti csúcstól, ugyanakkor komoly erősödést jelent az idei, 390 dolláros mélyponthoz képest.

Tegnap 2,7 százalékkal, 566,32 dollárra nőtt az Apple részvényeinek értéke, ezzel idei csúcsán zárta a napot a társaság papírja. A kedvező befektetői hangulatot két tényező indokolta, egyrészt a Black Friday (Fekete Péntek – ami az idén múlt hét péntekre esett) legnépszerűbb termékei között volt az iPad, és ez kedvező előjelnek számít az ünnepi forgalom szempontjából. Ráadásul az Apple megújította iPhone és iPad kínálatát, ami szintén növelheti a forgalmat.

A kedvező befektetői hangulat másik oka pedig a világ legnagyobb mobilpiacán várható előretörés. A hírek szerint ugyanis közel a megállapodás a legnagyobb kínai mobilcég, a China Mobile és az Apple között. A China Mobile több mint hétszázmillió előfizetővel rendelkezik, azonban eddig hiányoztak kínálatából az almáslogójú cég készülékei. Amennyiben az iPhone-ok is megjelennek a kínai mobilszolgáltatónál, az Apple megduplázza piaci lehetőségeit a távol-keleti országban.

Az idei csúcsot jelentő 566,32 dolláros ár egyébként még mindig jócskán elmarad az Apple részvények 700 dollár feletti rekordjától, és nem jelent számottevő növekedést az év legelejéhez képest sem, hiszen január második 549 dollárért kereskedtek a vállalat papírjaival. Ezt követően azonban jelentős mélységbe süllyedt az árfolyam, áprilisban például már csak 390 dollár volt. Az újabb mélypont júliusban jött el a cég számára, akkor szintén 400 dollár alatt volt az árfolyam értéket, ezt követően viszont stabilan erősödni kezdett az árfolyam.

Az Apple szeptember 28-án zárta a 2013-as üzleti év utolsó negyedévét, amelyben 37,5 milliárd dolláros bevételt ért el a társaság, ez mindössze négy százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőttit. A cég nyeresége ugyanakkor a tavalyi 8,2 milliárd dollárról 7,5 milliárdra csökkent.

Annak ellenére csökkent az Apple profitja, hogy a vállalat korábban egyszer sem adott el annyi iPhone-t a szeptemberrel zárult negyedévben, mint az idén. A cég összesen 33,8 millió okostelefont értékesített, ez közel hétmillióval több az egy évvel ezelőtti adatnál. Ebben szerepet játszott az is, hogy az idén először két új modellt, az iPhone 5S-t és 5C-t mutattak be. Az új készülékek forgalmazását szeptember 20-án kezdték meg, és az első héten több mint 9 milliót adtak el belőlük.

A társaság a 2013-as üzleti évében 170,9 milliárd dolláros bevételt ért el, ez 9 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest, míg a nyeresége több mint négymilliárd dollárral, 64,3 milliárd dollárra csökkent.

Az Apple a 2014-es üzleti éve decemberben záruló első negyedévében 55 és 58 milliárd dollár közötti bevételt vár. Pozitív előjel lehet a társaság számára, hogy egyre jobb adatok érkeznek az ázsiai piacról. Kínában például 5,6 százalékkal tudták növelni bevételüket a legutolsó negyedévben, és komoly eredményeket értek el Japánban is, ahol 41 százalékos volt a forgalomnövekedés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.