A Magyar Pulykaszövetség rendezvényén elhangzott: a hazai termelés színvonala a közepesnél jobb, ám a költségek növekedését csak technikai, technológiai fejlesztésekkel lehet ellensúlyozni.
A hazai baromfiágazaton belül a pulyka termékpálya a rendszerváltás óta eltelt időben figyelemreméltó eredményeket tudott felmutatni: az egy főre jutó éves pulykahús fogyasztás az 1990-es 2 kilogrammról 15 év alatt több mint megháromszorozódott. A Magyar Pulykaszövetség úgy látja: a kedvező eredmények megtartásához az ágazat helyzetének könnyítésére van szükség, különösen amiatt, hogy az EU csatlakozás óta az ágazat teljesítménye csökkent.
Erdélyi István kijelentette: sokat segítene az ágazaton az is, ha a kormányzat a jelenlegi 27 százalékos áfát öt százalékra csökkentené. Ennek révén a legális vállalkozások erősödhetnének, és a feketekereskedelem visszaszorulásával megalapozottabbá válnának a pulykaipar szereplőinek döntései is.
A KSH statisztikai adatai szerint Magyarországon jelentősen nőtt a fagyasztott egész pulyka importja az idei első félévben 2012 év azonos időszakához képest. Ebben az időszakban stagnált a csont nélküli pulykadarabok behozatalának mennyisége és 22 százalékkal nőtt a friss pulykahát és -nyak importja a vizsgált időszakban. Az importált fagyasztott pulykatermékek háromnegyede csont nélküli pulykadarab volt. A legtöbb darabolt pulykahús Ausztriából érkezett Magyarországra.
A hazánkból kifelé irányuló pulykahúsexport jelentős részét ezzel szemben a friss darabolt pulykahús teszi ki, ebben a termékkörben jelentős, közel 10 százalékos bővülést mutatnak az adatok 2013 első hat hónapjában az előző év hasonló időszakához képest. A friss csont nélküli pulykadarabok exportja 10 százalékkal csökkent, míg a pulyka felsőcombé 72 százalékkal nőtt, a fagyasztott pulykatermékek kereskedelme mérséklődött a vizsgált időszakban.
Bár a pulykahús külkereskedelmének egyenlege pozitív volt 2013 első félévében, és az iparág exportnövekedést tudott felmutatni, jól látható, hogy a külkereskedelmi forgalom szerkezete nem volt igazán kedvező. „A helyzet valóban az, hogy míg az olcsóbb pulykahúst behozzák az országba, a drágább kimegy. Ennek oka döntően az, hogy idehaza csak korlátozottabb kereslet van a legdrágább termékekre, ezért az export fokozása részben kényszerpálya is a hazai ágazati szereplőknek” – nyilatkozta korábban a Világgazdaságnak Erdélyi István. Az elnök szerint a behozott olcsóbb húsrészeket itthon közvetlenül értékesítik, vagy bedolgozzák különféle húskészítményekbe, míg a prémium húsrészek javarészt csak a külpiacokon találnak gazdára.
Jönnek a lengyelek?
Magyarország termelésben és fogyasztásban is jó helyen áll a pulykát tekintve, ám pozíciói fokozatosan romlanak az iparágon belül. Míg 2004-ben 140 ezer tonna pulykát állítottak elő Magyarországon, tavaly már csak 108 ezret, és az idén tovább folytatódik az ágazat drámai zsugorodása. 2013-ban a várakozások szerint már csak hozzávetőleg 85 ezer tonna pulykát fognak levágni idehaza. Ezzel szemben az ágazat lengyel szereplői a közelmúltban jelentős technológiai fejlesztéseket hajtottak végre, ezért várható, hogy a közeljövőben érezhetően élénkülni fog az EU-ba irányuló exportjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.