BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gyenge forint miatt nem utazunk külföldre?

A szállodaipar és az utazási irodák is árgus szemekkel figyelik a forint árfolyamát.

A forint gyengülése a beutazó turizmusnak kedvez, hiszen a külföldi vendégek 100 euróért a korábbi  2900 forint helyett most 3100 forintért vásárolhatnak turisztikai szolgáltatásokat. „Egy 100 euróért kiajánlott szobáért most a szálloda 3100 forintot kaphat, ha a vendég euróban fizet. Jelentősebb forgalomnövelő hatás a trend tartós fennmaradása esetén van, különösen, ha ez a főszezonban is fennmarad” – mondta lapunknak Niklai Ákos.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint a forint gyengülése drágítja a kiutazás költségeit és további jelentős forintgyengülés csökkentheti kiutazási kedvet. Niklai Ákos arra is felhívta a figyelmet, hogy a devizában felvett hitelek vsszafizetése ugyanakkor drágább lesz a hoteleknek.
Az utazási irodák is árgus szemekkel figyelhetik az árfolyam alakulását. A mintegy 1200 regisztrált iroda közül 700 foglalkozik külföldi utakkal, ezek a cégek a forint erősödésében lennének érdekeltek. A beutazással foglakozó irodának viszont kedvez a gyenge forint. Általában a honlapokon vagy katalógusokban látható árakat 290 forintos euró árfolyamon kalkulálták. „Nem biztos, hogy árat emelnek az utazási irodák” – mondta lapunknak Molnár Gabriella, a MUISZ elnöke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.