BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biztonságosak a thaiföldi üdülőhelyek a szükségállapot ellenére

A turisták által látogatott thaiföldi nyaralóhelyek egyelőre békések, de egy bangkoki városnézésnél már nem árt az elővigyázatosság.

Bár a thai kormány tegnaptól kezdődően Bangkok egész területére, illetve egyes környező tartományokra 60 napos szükségállapotot hirdetett ki, a Külügyminisztérium egyelőre nem változtatott a délkelet-ázsiai ország biztonsági besorolásán. Thaiföld legdélebbi térségei az utazás és ott tartózkodás szempontjából a „II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriába tartoznak, de máshol az idegenforgalom feltételei biztosítottak. „A szükségállapot bevezetését és az annak körülményei közötti közigazgatást szabályozó rendelet lehetőséget ad a kormánynak, hogy kijárási tilalmat vezessen be, korlátozza a gyülekezési jogot, valamint a szabad információáramlás és a szabad mozgás jogát. Igénybe veheti továbbá a hadsereget rendfenntartó feladatokra. A bejelentés nem terjedt ki arra, hogy az ügyvezető kormány e lehetőségek közül melyekkel kíván élni” – közölte lapunkkal a Külügyminisztérium. Felhívták ugyanakkor a Thaiföldön tartózkodó, illetve oda utazni szándékozó magyar állampolgárok figyelmét, hogy továbbra is tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot és feltétlenül kerüljék a politikai színezetű tömegmegmozdulásokat.

Thaiföldre szinte valamennyi nagy utazási iroda szervez utakat heti 200 ezer forintos ártól, de a korábbi évekkel ellentétben most nincsenek charterek. „Most van a főszezonja a télből a nyárba típusú utaknak, néhány százan lehetnek most Thaiföldön. Az üdülőhelyek messze vannak Bangkoktól, ezért teljesen békések és biztonságosak” – mondta lapunknak Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége szóvivője. A nagy kedvenc Phuket, a sziget ma már egész Délkelet-Ázsia egyik legkedveltebb üdülőhelye, reptere évente közel 10 millió turistát fogad. Problémát az okozhat, hogy a legtöbb szervezett út tartalmaz két-három nap bangkoki városnézést, illetve az ottani reptéren szállhatnak át az utasok egy belföldi járatra.

A délkelet-ázsiai ország gazdasága biztosan megérezné, ha megcsappannának az idegenforgalomból származó bevételei. A turisztikai világszervezet (UNWTO) adatai szerint 2012-ben 22 millió turista mintegy 30 milliárd dollárt költött Thaiföldön, az éves GDP 7,3 százaléka származott a turizmusból. A jelentős fejlődést mutatja, hogy 2010-ben még csak 15 millió vendég és 20 milliárd dollár költött.

Egymilliárd turista 2013-ban is
A turisztikai világszervezet 2013-as előzetes adatai szerint tavaly 5 százalékkal nőtt a nemzetközi turistaérkezések száma, ami így megint meghaladta az 1 milliárdos határt. Ezt először 2012-ben sikerült átlépni.

Ázsián belül éppen a délkelet-ázsiai térség volt a legerősebb a maga 10 százalékos növekedésével, amiből Malajzia mellett leginkább Thaiföld vette ki a részét. A világ tíz legfontosabb küldőpiaca közül Oroszország és Kína egyértelműen kiemelkedik, míg a feltörekvő piacok közül a török turisták költenek egyre többet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.