BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három bank is milliárdos hitelt ad a Postának

Három bank, a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt., az UniCredit Bank Hungary Zrt. és az FHB Bank Zrt. nyerte a Magyar Posta által folyószámlahitel keret biztosítása tárgyában kiírt közbeszerzési eljárást.

A 10,5 milliárd forintos folyószámlahitelről szóló tendert hét részre bontották, a pénzintézetek október 28-ig pályázhattak, de csak hat részben sikerült győztest hirdetni, összesen 8 milliárd forint összegben.

Három részt az UniCredit nyert, összesen 5 milliárd forint hitelt adhat az állami vállalatnak, az FHB egy 1 milliárd, valamint egy 1,5 milliárd forintos részben járt sikerrel, míg a Kereskedelmi és Hitelbank 500 millió forintot hitelezhet. Mindegyik eredményes részben pályázott a szöuli székhelyű KDB Bank leányvállalata, de sehol nem nyert, a Budapest bank és az Erste pedig három szakaszban volt érdekelt.

Folyószámlahitelt már többször vett fel a Magyar Posta, 2011-ben ezt egyszerű vállalatfinanszírozási célokkal indokolták, mert a fizetési kötelezettsége gyakran korábban keletkezik, mint ahogy a bevételei a számláira beérkeznek. Tehát nem azért vett fel a vállalat hitelt, mert gondjai lettek volna, 2011-ig folyamatosan nyereséges volt az állami cég. Még 2012-ben veszteséggel zárt a Magyar Posta: a bevételei nem csökkentek, hiszen a szokásos 194 milliárd forintot elérte, ellenben ehhez már 3 milliárd forintos veszteség párosult.

A Magyar Posta és az FHB a nyáron kötött stratégiai együttműködési szerződést. Az FHB Jelzálogbank Nyrt. leányvállalatán keresztül közvetve 50 százalékos részesedést szerzett a Magyar Posta Befektetési Zrt-ben. A cég vezérigazgatója, Szarka Zsolt 2009-től az FHB Szolgáltató Zrt. vezérigazgató-helyettese volt. Az állami vállalat és az Erste közötti együttműködési megállapodást banki szolgáltatások közvetítésére a bank tavaly ősszel felmondta, az együttműködési megállapodások idén április 1-jével szűnnek meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.