BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kemény fellépést sürgetnek a dohányipari befektetők

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSZ) valamint a Philip Morris Magyarország Kft. és a JTI Hungary Zrt. az iparág, a kiskereskedők, a kormányzat és a hatóságok összefogására szólít fel a dohánytermékek illegális kereskedelmének visszaszorítása érdekében – közölte lapunkkal a szervezet.

A felvetés aktualitását az adja, hogy a GfK Hungária november-december hónapokban elvégzett kutatásának eredménye szerint a május-június hónapban elkészült első tanulmányban mért közel 8 százalékos illegális cigaretta forgalom az év végére 11,8 százalékra nőtt. A tavalyi év átrendeződést is hozott: a 2012-es közel 11,2 milliárdos cigaretta piac 9,2 milliárdra zsugorodott 2013 végére, miközben a cigarettadohány fogyasztása 9 százalékkal nőtt.

A GfK Hungária – emlékeztetett a DBMSZ – most is az Európai Unióban elfogadott módszertan alapján mérte fel a cigaretta feketepiacának arányát hazánkban. A kutatóintézet ezúttal is a legnagyobb hazai városok utcáin, illetve a közterületi szeméttárolókban megtalálható üres cigarettás dobozok begyűjtésével mérte fel a piacot.

„Az illegális kereskedelem csak minden érintett szereplő együttes összefogásával állítható meg” – mondta el Dezső Lóránt, a DBMSZ soros elnöke. A dohányipari szereplők ezért is tulajdonítanak kiemelkedő szerepet a DBMSZ által kezdeményezett, és a közelmúltban elfogadott törvénymódosításnak, amely bevezeti a szárított és fermentált dohány regisztrációját, és jelentősen megemeli az illegális kereskedelemhez kapcsolható szankciókat. A DBMSZ tagvállalatai a BAT Pécsi Dohánygyár Kft., a Continental Dohányipari Zrt., az Imperial Tobacco Magyarország Kft., az Universal Leaf Tobacco Magyarország Zrt. és a Róna Dohányfeldolgozó Kft.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.