BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fellélegezhetnek a baromfitartók

Lélegzetvételnyi nyereséghez juthattak tavaly a baromfitermelők azzal, hogy a takarmányárak jelentősen csökkentek, a vágóbaromfi ára az év egészében pedig még nőtt is. Az előny relatív: a gabona csak a 2012-es rekordárakhoz képest olcsó.

2013 decemberében a gabonafélék ára 29,0 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A búza és kukorica felvásárlási ára október óta növekedett, de mindkét terméknél elmarad a 2012. decemberitől, előbbinél 26, utóbbinál 33,3 százalékkal. Ezzel szemben a tavalyi év egészében a vágóbaromfi ára átlagosan 6,1 százalékkal volt magasabb a 2012-es szintnél, decemberben pedig még ezt is meghaladó szintet ért el a baromfiár. Ez a baromfitartóknak kedvező fejlemény.

Tavaly májusig kifejezetten magas gabonaárak voltak érvényben a piacokon, ezt követően a takarmányalapanyagok csökkenése valóban jelentett némi pozíciójavulást a baromfitartóknak – jelentette ki a vg.hu-nak Csorbai Attila. A Baromfi Terméktanács elnöke ugyanakkor hozzátette: ez a javulás viszonylagos, mivel a 2012-es gabonaárak rekordmagasak voltak, az azóta bekövetkezett gabonafajtánként 20-40 százalékos árcsökkenés még mindig nem olcsó gabonát jelent.

A májustól bekövetkezett árcsökkenés a takarmányok piacán azonban némi lehetőséet biztosított a termelőknek, akik egy darabig szinten tudták tartani a vágóbaromfi árát. Ebben az időszakban nyílt lehetőség némi nyereség képzésére – vélte Csorbai Attila.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.