BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Különalku az oroszokkal?

Komoly következményekkel járhat az uniós sertéspiacra, ha tartósan fennmarad a két hete tartó, kirívóan szigorú orosz behozatali tilalom. Mivel az EU és Moszkva kapcsolata ezen a téren is fagyos, és nem várható gyors megegyezés, a tagállamok különalkukat igyekeznek kötni az oroszokkal. Magyarországra ezen a héten érkeznek orosz élelmiszerbiztonsági ellenőrök

Jelentős piaczavaró hatásokkal járhat az a tény, hogy Oroszország két hete gyakorlatilag betiltotta a sertésimportot az Európai Unióból a Litvániában kimutatott afrikai sertéspestis miatt.

Az orosz lépést már szinte megszületése pillanatában aránytalan, túlzó intézkedésnek nevezte az Európai Bizottság a felajánlott biztosítékok fényében, az EU illetékesei az orosz lépést szakmailag is megalapozatlannak tartják. Brüsszel álláspontja szerint ráadásul a tilalom valószínűleg ellenkezik a Világkereskedelmi Szövetség (WTO) szabályaival is.

Az EU a beketség lokalizására tett szinte azonnal javaslatot. Brüsszel azt javasolta, hogy az érintett dél-litvániai területről se élőállat, se sertéshús ne kaphasson az Oroszországba exportáláshoz szükséges uniós tanúsítványt, ám ezt az orosz hatóságok nem fogadták el. Az Európai Bizottság továbbra is úgy ítéli meg, hogy a betegség észlelését követően a litván és uniós hatóságok a nemzetközi előírásoknak megfelelően jártak el, urai a helyzetnek, a betegség pedig Dél-Litvánián kívül más térségeket nem érint.

„Bekövetkezett az, amitől az ágazat szereplői a legjobban tartottak, vagyis, hogy Oroszország egyelőre határozatlan időre megtiltotta az uniós sertéshús és a legtöbb sertéshúskészítmény bevitelét területére” – nyilatkozta lapunknak Éder Tamás. A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke hozzátette: a kérdés azért is jelentős, mert tavaly a teljes Európai Uniós sertéshús-export hozzávetőleg negyede Oroszországba irányult, vagyis az uniós szereplők számára egy kifejezetten jelentős piacról van szó. „Ha nem oldódik meg minél hamarabb az orosz tilalom kérdése, és nem szállítható sertéshús Oroszországba, az nagyon komoly piaczavaró hatással járhat a következő hónapokban” – jelentette ki Éder, aki szerint mindez nem csupán a közvetlenül exportáló tagállamokat érinti. „Egy esetleges elhúzódó tilalom amiatt is komoly problémát jelentene mindenkinek, mert az egynegyedni export ittmaradna, amely a teljes uniós piacot nyomná” – tette hozzá az elnök.

Abban az esetben tehát, ha az orosz zárlat tartósan fennállna, a korábbiakhoz képest indokolatlanul sok sertéshús lenne a piacon. Ezt a felesleget a tagállamok megpróbálnák máshova, akár az unión kívülre is értékesíteni, ám minden valószínűség szerint a többlet áresést eredményezne a piacon.

A magyar kormányzat az ügyet érintően meglehetősen optimista. Kardeván Endre a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára néhány napja a moszkvai Prodexpón kijelentette: Oroszország márciusra remélhetően feloldja az Európai Unió tagállamaira, így Magyarországra is vonatkozó behozatali tilalmát.
A tilalom azért is pikáns, mert a Roszszelhoznadzor, az orosz élelmiszeripari- és mezőgazdasági termékek állami felügyelete ezen a héten kezdi meg csaknem kéttucat magyarországi sertéshús üzem, exportőr cég és húsfeldolgozó, valamint sertéstelep ellenőrzését, a rendszeres audit részeként. Kardeván hozzátette: azt várják a két hétig tartó ellenőrzéstől, hogy a magyar termékek exportja hamarosan újra megindulhat Oroszországba.

Információink szerint Brüsszelben nem ilyen derűlátók. Bár az Európai Bizottság az ügy kezdete óta folyamatos tárgyalásokat folytat az orosz féllel a legfelsőbb szinteken, az egyeztetésben érdemi előrelépés nem történt. Mivel Brüsszelben is úgy látják, hogy az EU és Oroszország viszonylatában rövid időn belül nem lesz megoldás, ezért – az unióban némileg szokatlan, de nem példa nélküli módon – az egyes tagállamok igyekeznek ezekben a napokban kétoldalú tárgyalásokat folytatni Moszkvával. Valószínűleg valami ilyesmire törekszik Magyarország is. A kormány régóta igyekszik minél szorosabb partnerkapcsolatot kialakítani Moszkvával az élelmiszerexport terén is. Egy a sertéshús exportjának tilalmát feloldó különmegállapodás megkötésére jó esélyt adhat Magyarországnak az orosz ellenőrző bizottság eheti érkezése.

Oroszország maga is fertőzött

Az afrikai sertéspestis kórokozóját Litvánia hat régiójában fedezték fel január végén vaddisznókban, az ország állategészségügyi hatóságai, és az EU szervei azonnal megtették a szükséges lépéseket. Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, de komoly gazdasági kárt okoz az elhullás és a kereskedelmi korlátozások miatt. Az orosz tilalom mégis indokolatlannak látszik annak fényében is, hogy Oroszország maga is hasztalan próbálja mentesíteni területét a sertéspestistől, amely elsősorban a déli és keleti régiókban bukkan fel időről-időre. Egyes elemzők szerint az eltúlzott lépéssel Oroszország politikai nyomást akar helyezni az EU-ra. Az enyhítés hosszabb távon valószínűleg Oroszországnak is érdeke lenne. Moszkva már korábban kinyílvánította: amennyire csak lehetséges, mihamarabb önellátóvá szeretne válni élelmiszertermékekből. Bár az orosz élelmiszergazdaság az elmúlt években nagy lépéseket tett ebbe az irányba, a célt még távolról sem érte el. Oroszország jelenleg az egyik legkomolyabb importőrnek számít a sertéshús és az ebből készülő készítmények világpiacán.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.