Maga a pulykaállomány is jelentősen csökkent az elmúlt években. Míg 2010 decemberében még 3,167 millió pulyka volt, tavaly decemberben már csupán 2,524 milliós állomány volt, vagyis a visszaesés néhány év alatt is jelentős.
„A takarmányárak, és az átadási árak miatt 2012 egészében és 2013 első félévében, vagyis másfél éven keresztül veszteséges volt a pulykavágás, ezért több piaci szereplő úgy döntött, hogy leáll ezzel a tevékenységgel. A vágás mennyisége 2014 elején még mindig tovább csökken” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Erdélyi István. A Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. elnök-vezérigazgatója lapunknak hozzátette: „az idei év egészében azonban valószínűleg megáll a további csökkenés, 2014-re már a tavalyihoz hasonló 80-85 ezer tonnás vágási mennyiség várható. Amennyiben jól alakulnak az idei búza- és kukoricatermési eredmények a világban, akkor a második félévben akár egy enyhe emelkedés is előfordulhat. Összességében 2014-ben a stagnálás lesz a jellemző” – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.
Erdélyi szerint a fordulat egyik oka a jelentősen emelkedő állatjóléti támogatásokban keresendő. Ez a korábbi kilogrammonkénti 10 forintról 20 forintra emelkedik, vagyis egy 14 kilogrammos átlagos pulykára vetítve 140 forint helyett 280 forint lesz ez a támogatási tétel.
„A forintgyengülés ugyan megdrágítja a szója beszerzését, de összességében jót tesz az exportorientált ágazatnak, mert nemzetközi összehasonlításban növeli a magyar szereplők versenyképességét” – jegyezte meg Erdélyi István.
A KSH adatai szerint Magyarországon jelentősen nőtt a fagyasztott egész pulyka importja a tavalyi év első félévében 2012 év azonos időszakához képest. Miközben stagnált a csont nélküli pulykadarabok behozatalának mennyisége, 22 százalékkal nőtt a friss pulykahát és -nyak importja a vizsgált időszakban. Az importált fagyasztott pulykatermékek háromnegyede csont nélküli pulykadarab volt. A legtöbb darabolt pulykahús Ausztriából érkezett.
Magyarországon a pulykahúsexport jelentős részét a friss darabolt pulykahús teszi ki, amely közel 10 százalékkal bővült 2013 első hat hónapjában az előző év hasonló időszakához képest. A friss, csont nélküli pulykadarabok exportja 10 százalékkal csökkent, míg a pulyka felsőcombé 72 százalékkal nőtt, a fagyasztott pulykatermékek kereskedelme mérséklődött. Míg az olcsóbb pulykahúst behozzák az országba, a drágább kimegy. Ennek oka döntően az, hogy idehaza csak korlátozottabb kereslet van a legdrágább termékekre, ezért az export fokozása részben kényszerpálya is a hazai ágazati szereplőknek.
Az ágazat lengyel szereplői a közelmúltban jelentős technológiai fejlesztéseket hajtottak végre, ezért várható, hogy a közeljövőben érezhetően élénkülni fog az EU-ba irányuló exportjuk.
Aranyárban a szója
Jelentős problémát jelent az ágazat számára a pulykahízlalásban kulcsszerepet játszó fehérjeforrás árának változása. Bár a takarmány-alapanyagok többsége jelentősen csökkent az elmúlt időszakban, a szója ára drasztikusan emelkedett. Míg a korábbi években 450-470 dollár körüli tonnánkénti szójaár volt jellemző, idén 610-620 dollár körül alakul a legfontosabb fehérjeforrásként szolgáló takarmány ára. Ez májusi szállításra olcsóbb ugyan, de még így is sokkal magasabb, mint korábban.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.