BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tízmilliárdokat takarít meg az informatikán az állam

A korábbi évi 100 milliárd forinthoz képest mintegy 30 százalékkal sikerült csökkenteni a kormányzati informatikai rendszerek üzemeltetésének költségeit az elmúlt években végrehajtott fejlesztéseknek, illetve intézkedéseknek köszönhetően – mondta el tegnap sajtótájékoztatón Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára. Közlése szerint jelentős megtakarítást hozott a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) kiépítése. A hálózat által kiszolgált végpontok számát megduplázták az elmúlt két évben, az egy végpontra vetített költségszint pedig átlagosan mintegy 20 százalékkal csökkent, a vezetékes telefonkiadások pedig 40 százalékkal estek vissza. A múlt évben egyébként 42 milliárd forint értékű infokommunikációs projekt valósult meg a kormányzati szektorban, ez több mint az előző öt évben együttesen.

A nemzeti adatvagyon védelméről szóló törvény lehetőséget nyújtott arra az elmúlt években, hogy a korábban a kormányzati intézményektől kiszervezett feladatokat ismét visszavegyék, illetve ezzel együtt a számukra fejlesztett rendszerek licenceit, forráskódjait. Vályi-Nagy Vilmos szerint ez fontos része volt a kormányzati informatika konszolidálásának, illetve nagy mértékben hozzájárult az it-kiadások további csökkentéséhez. A költségek további lefaragását szolgálja az Európában egyedülálló kormányzati felhő létrehozása, amelyen keresztül egységes informatikai infrastruktúra és alkalmazás szolgáltatást kínálhatnak majd az intézmények számára. A 2,85 milliárd forintos, teljes egészében európai uniós forrásból megvalósuló projekt két éve indult és a hónap végén zárják le.

A tesztelést már megkezdték és a várakozások szerint márciusban már „élesben” is használható lesz a rendszer. Az új adatközpontok révén olyan számítási képességek válnak elérhetővé, amelyeknek köszönhetően a jövőbeni kormányzati projektek jelentős részénél szükségtelen lesz a hardverek beszerzése. Ezzel megteremtik a lehetőségét annak, hogy akár alkalmazás-szinten is egy központi erőforrásból szolgálhassa ki az állam az egyes intézmények informatikai igényeit. A 2014-2020 közötti időszakban várhatóan mintegy 350 milliárd forintnyi közvetlen forrás áll majd rendelkezésre informatikai és távközlési fejlesztések támogatására.

Tizennyolc projekt fut

Jelenleg tizennyolc projekt szerepel a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) portfóliójában, összesen hozzávetőlegesen 35 milliárd forint értékben – mondta el tegnap tartott sajtótájékoztatóján Szíjártó Zoltán, a szervezet elnöke.

A KIFÜ főként a kormány által kijelölt, európai uniós forrásokból megvalósuló, központi közigazgatási szerveket érintő kiemelt informatikai projektek megvalósításával foglalkozik. A tervek szerint a szervezet csak az idén 9,5 milliárd forint értékű fejlesztést zárt le.

A KIFÜ főként a kormány által kijelölt, európai uniós forrásokból megvalósuló, központi közigazgatási szerveket érintő kiemelt informatikai projektek megvalósításával foglalkozik. A tervek szerint a szervezet csak az idén 9,5 milliárd forint értékű fejlesztést zárt le. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.