BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több orosz vendég érkezik

Hévíz, Siófok, Balatonfüred és Zalakaros – ez a négy város fogadta tavaly a balatoni vendégeknek több mint a felét. Sármelléken idén még több orosz landolhat.

Megfelelő évet tudhat maga mögött a Balaton, ugyanis a KSH adatai szerint 2013-ban a balatoni szálláshelyeken 1,3 millió vendég 4,6 millió vendégéjszakát töltött el. Az üdülőkörzet szálláshelyei az egy évvel korábbihoz képest 4 százalékkal több vendéget fogadtak, a regisztrált vendégéjszaka-szám pedig 3,9 százalékkal bővült.

A Balaton teljes vendégkörének több, mint a felét négy város – Hévíz, Siófok, Balatonfüred és Zalakaros – szálláshelyei fogadták. „Közel egymillió vendégéjszakát regisztráltak tavaly Siófokon, 5 százalékkal többet, mint 2012-ben, és ebből 8 százalékkal magasabb, összesen 290,6 millió forint idegenforgalmi adóbevétele származott az önkormányzatnak” – mondta Kolumbán Tünde, a város sajtóreferense. Az idegenforgalmi adó, más néven kurtaxa esetében minden beszedett forint után 1,5 forint kiegészítést nyújt az állam az önkormányzatnak. A kurtaxából származó adóbevétel azért növekedett nagyobb arányban, mint a vendégéjszakák száma, mert a 18 év alattiaknak és a 70 év felettieknek nem kell idegenforgalmi adót fizetniük, és a vendégszám növekedést alapvetően a fizető korosztálynak köszönheti a város.

„Az elmúlt két évben március, április és augusztus kivételével valamennyi hónapban jelentősen emelkedett a vendégéjszakák száma a településen. Ezekben a hónapokban nem kedvezett az időjárás a nyaralásnak” – magyarázta a sajtóreferens.

A balatoni szálláshelyek tavaly 355 ezer külföldi vendéget fogadtak, átlagosan 44 százalékos éves szobakihasználtsággal működtek és 47 milliárd forint bruttó bevételt értek el. A SZÉP-kártyás fizetések összértéke az év során meghaladta a 3,9 milliárd forintot. Németországból és Ausztriából jöttek a legtöbben (de kevesebben, mint 2012-ben), az orosz piac már itt is a harmadik legnagyobb küldő állammá vált, de gyengült a holland, a dán, a francia és a brit érdeklődés. A Magyarországon orosz vendégek által eltöltött idő egyharmada a hévízi szálláshelyeken realizálódott. „A tavalyihoz képest idén több mint kétszer annyi repülőgép érkezik majd Oroszországból Sármellékre, de új nyugat-európai városok is elérhetővé válnak a balatoni repülőtérről” – mondta Papp Gábor, Hévíz polgármestere.

Március 23-tól menetrend szerinti járatot indít az orosz UTair légitársaság. A hetente egyszer, vasárnap érkező, Moszkva Vnukovo repülőteréről induló Boeing 737-800-as gép 168 utast szállíthat. A Yakutia Airlines továbbra is üzemelteti heti charterjáratait Moszkvából, így az orosz fővárosból Sármellékre több mint megkétszereződik a férőhelykapacitás.

Az Air Baltic tavaly tavasszal elindított rigai járata viszont nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért a légitársaság idén már nem indítja útnak 55 fős gépeit. A járattal eredetileg a balti és a skandináv térség vendégeire számítottak, de a járatok csak 58 százalékos kihasználtsággal működtek. Változatlanul széles választékot kínál németországi charterekből a sármelléki repülőtér, a frankfurti, düsseldorfi, berlini, erfurti, lipcsei és hamburgi repülőtér mellett Friedrichshafenből, valamint a svájci Bázelből is fogadnak márciustól gépeket. Nem tettek le a skandináv vendégkörről sem, Svédországban és Norvégiában keresnek lehetőségeket további járatok beindítására.

Idén többet utazunk?

Az úti célok változatlansága mellett egyre többet és egyre igényesebben utaznak a magyarok, nő a kereslet a külföldi, gépkocsival is elérhető úti célok után, és a szolgáltatásokra is többet költenek – derült ki a szallodak.hu első turisztikai kutatásából. Az online kérdőívre 7249-en válaszoltak. Több mint 86 százalékuk mindenképpen tervez az idén belföldi utazást. A kutatás szerint az utazók több mint fele csak belföldi utazást tervez, a Balaton-régió 38 százalékkal a legnépszerűbb. A válaszadók 32 százaléka 40-60 ezer forint között tervez költeni, 11 százalék pedig 100 ezer forint felett is fog az idén áldozni szállodára.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.