BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jönnek az oroszok, javul a turizmus

Jóval jobban teljesített a turizmus januárban, mint egy évvel korábban - közölte a KSH. Az orosz vengégéjszakák száma több, mint harmadával nőtt, a vendégforgalom összesen 14 százalékkal haladta meg az előző évi értéket.

2014 januárjában a belföldivendég-éjszakák száma 16, a külföldivendég-éjszakáké 11 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. A szálláshelyek bruttó árbevétele 17 százalékkal nőtt. Összességében a vendégforgalom 14 százalékkal haladta meg az előző évi értéket.

Januárban a külföldi vendégek 567 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma és az általuk eltöltött éjszakáké is lényegesen javult a bázisidőszakhoz képest (13, illetve 11 százalékkal).

Míg az Egyesült Királyságból és a Romániából érkezők forgalma csökkent (7,1, illetve 7,4 százalék), addig a német, az olasz és legnagyobb mértékben az orosz vendégek által eltöltött éjszakáké nőtt (3,6; 7,1 és 34 százalékkal). Az adatokból az is kiderül, hogy az oroszok töltötték el a legtöbb vendégéjszakát Magyarországon, 82 ezret, mögöttük 64 ezerrel a németek és 48 ezerrel az osztrákok következnek a sorban. 

Januárban a belföldi vendégek 529 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 18, az általuk eltöltött éjszakáké 16 százalékkal nőtt tavaly januárhoz képest. A belföldivendég-forgalom az összes régióban emelkedett.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 36 százalékos volt, ami 2,8 százalékponttal több a tavalyinál. Az év első hónapjában a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15 176 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj és a teljes árbevétel 5420, illetve 10 500 forint volt. A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 17 százalékkal nőtt. Összesen 18 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 9 milliárd forint volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.