BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A húsvéti hosszú hétvégén megtelhetnek a szállodák

Az idei első hosszú hétvégére készülnek a szállodák. Az ország szinte valamennyi szállásadója kedvezményes húsvéti csomagajánlattal próbálja magához csalogatni a pihenni vágyó embereket.

„Ha jó idő lesz, akkor vidéken több városban is teltház lehet, Budapesten viszont akkora a kapacitás-bőség, hogy ez szinte lehetetlen. A forgalomból már több balatoni hotel is profitálhat, de ilyenkor még elsősorban a wellness szállodákat keresik az emberek” – mondta lapunknak Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége főtitkára. Szerinte az is megdobhatja a húsvéti forgalmat, hogy a március végi adatok szerint még 3,9 milliárd forint volt a SZÉP-kártyákon a 2012-ben utalt összegekből, amit az érvényben lévő szabályozás szerint idén május 31-ig lehet felhasználni.

Idén nem lesz olyan szerencsénk a munkaszüneti napokkal, mint 2013-ban volt. A szokásos ünnepekkel (húsvét hétfő, pünkösd) együtt 2014-ben csak öt olyan hosszú hétvége lesz, amikor megnyújthatjuk a pihenést. Tavaly hét ilyen volt, ezért nem tudták megtölteni a szállodákat minden alkalommal, mert a hazai utazók anyagi lehetőségei meglehetősen korlátozottak.

A Magyar Turizmus Zrt. lakosság utazási szokásait vizsgáló kutatása szerint a hosszú hétvégéhez kapcsolódó utazások 76,7 százaléka belföldi, 21,8 százaléka külföldi, vagyis arányaiban több a belföldi utazás, mint általában az utazásoknál. A belföldi hosszú hétvégi utazások esetében a legfontosabb cél a rokonok, ismerősök meglátogatása, ezt a pihenés, majd a gyógyfürdő-látogatás és a wellness követi.

Tavaly felemásan alakultak a hosszú hétvégi forgalmak a turizmusban. A márciusi hóvihar például nagy károkat okozott, a szállásfoglalások mintegy 40 százalékát kellett törölni vagy átfoglalni. Húsvétkor is inkább még a síközpontokban volt nagy a forgalom, a pünkösdi hosszú hétvégére viszont már nem lehetett panasz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.