BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén több országban is kisebb lehet a gabonatermés

Az ukrán belpolitikai bizonytalanság és a fekete-tengeri térséget sújtó aszály miatt az Agritel vezető francia mezőgazdasági kutatóintézet rontott az övezet idei gabonatermésével kapcsolatos előrejelzésén.

A cég legújabb várakozása szerint Ukrajna, Oroszország és Kazahsztán együttes búzatermése 81,5 millió tonna lesz. Ez mintegy 4 millió tonnával marad el az Agritel februári becslésétől. A legújabb előrejelzés alapján az idei búzatermés 9 százalékkal lesz kisebb a tavalyinál a térségben.

Az Agritel egyebek között Ukrajna idei búzatermését a februári jóslathoz képest 1,6 millió tonnával 18,4 millió tonnára csökkentette, ami 16,5 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál. Oroszországban a legújabb becslés szerint idén várhatóan 48,1 millió tonna búzát takarítanak be, ami 7,8 százalékkal kevesebb a tavalyinál és 1,8 millió tonnával marad el a februárban várttól.

Oroszország és Ukrajna idei kukoricatermését 33,1 millió tonnára várja most az Agritel, ami 3,9 millióval kisebb a februárban becsültnél és 14,2 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál. Ukrajna a világ harmadik legnagyobb kukoricaexportálója az Egyesült Államok és Brazília után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.