BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megduplázná termelését a Master Good cégcsoport

Bárány László szerint a magyar cég az olcsóbb takarmánnyal, és munkabérköltségekkel tud versenyezni.

Néhány hónapon belül negyedével, négy éven belül pedig a maihoz képest száz százalékkal növeli termelését a Master Good cégcsoport. A bővülés mind a baromfitenyésztést, mind pedig a Kisvárdán történő vágást érinti. A következő négy évben így összesen nyolcszáz dolgozóval növeli létszámát a több mint 1200 embernek munkát adó cég.

A vállalat idén 5 milliárd forintot fordít beruházásokra. Megújul a kisvárdai vágóüzem gépi-technológiai sora, és új csirkehizlaló és tenyész-szülőpár telepeket építenek fel. A létszámbővítés már januárban elkezdődött, az új munkavállalókat a beruházások elkészüléséhez igazítva, folyamatosan veszik majd fel a következő időszakban.

A Master Good már jelenleg is nagy termelőnek számít, a cégcsoport magyar csirkehúst szállít Európa számos országába, így például a magyar, a cseh, és a brit Tesco, valamint a McDonalds-szal és a KFC-vel kapcsolatban álló OSI állandó beszállítója.

„Egyértelműen látszik a piac a további volumennöveléshez. Amikor két éve a termelést az óránkénti hatezer darabról tízezer darabra növeltük, egyben váltottunk egy jogosultságot egy globális piacra is” – értékelte a lehetőségeket lapunknak Bárány László. A Master Good csoport tulajdonosa a Világgazdaságnak elmondta: „a mostani döntésünk arról szól, hogy ezt a kapacitást néhány hónapon belül 12 500 darabra növeljük óránként. Erre a volumennövelésre azért is szükség van, mert a piac felvevőképessége hatalmas. A brit Tesco akcióihoz például előfordul, hogy kérnek kétszáz tonna mellfilét. Ilyen mennyiségeket már most is csak a kisvárdai üzem képes szállítani” – fogalmazott Bárány.

A Master Good tulajdonosa szerint más országok hasonló szereplőivel szemben az az előnyük, hogy a gyártás költségeit alacsonyan tudják tartani. „A feldolgozott csirkehús önköltségi árának hozzávetőleg hatvan százalékát a takarmány költsége, 12 százalékát pedig a munkabér teszi ki. A magyarországi gabonaárak nagyjából 30-35 euróval alacsonyabbak tonnánként, mint Nyugat-Európában. A nyugat-európai versenytársainkhoz képest a munkabérben kifizetett költségünk is alacsonyabb, ezért tartósan versenyképesek tudunk maradni, már csak azért is, mert időközben a latin-amerikai és ázsiai munkaerő is megdrágult” – tette hozzá Bárány László.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.