BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot drágult a kukorica

2014 márciusában jelentősen, összesen 6,32 százalékot növekedett a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX) és a hónap végén 10371,88 ponton állt a Magro.hu mezőgazdasági piactéren.

Az emelkedés elsősorban a kukoricának volt köszönhető, amelynek az átlagos felvásárlási ára 5,79 százalékot nőtt a harmadik hónapban. Az ukrán helyzet miatti bizonytalanság már március első hetében jelentősen, 45 ezerről 48 ezerre növelte meg a tonnánkénti árat és ez az árszint azóta állandósult. Aktuálisan a takarmánykukorica 48 614 forintba kerül.

A búza ára ugyanakkor érdemben nem változott a piactéren. Szinte egész márciusban az 55 ezer forint közelében mozgott.

Mivel Ukrajna a világ harmadik legnagyobb kukoricatermelő országa, az ottani bizonytalanság hírére márciusban a világ szinte összes jelentős árutőzsdéjén emelkedett a gabonafélék ára. A vélt vagy valós ukrajnai logisztikai problémák miatt az áruszállításban és a kialakuló pánikhangulatban a kereslet az amerikai készletek felé fordult erőteljesebben, amik együttesen felhajtották az árakat. Azóta a helyzet némileg konszolidálódott és az árak az elért magas szinten stabilizálódtak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.