BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A pénzügyi trónra is felült a Real Madrid

Papírformának tűnt, hogy a világ legértékesebb, a legnagyobb bevételt szerző, az átigazolásokra a legtöbbet költő klub nyerje a Bajnokok Ligája döntőjét. A Real Madrid a rendes játékidőben azonban az utolsó pillanatokig izgulhatott a bajnokságban őt megelőző Atlético Madrid ellen.

Tizenkét év óta hajszolta a Real Madrid a 10. Bajnokok Ligája győzelmet, ami az idei fináléban sikerült az Atlético Madrid legyőzésével. A sikernek meg vannak a gazdasági alapjai, mivel a világ jelenleg legértékesebb, leggazdagabb és legnagyobb bevétellel rendelkező klubja mondhatja el azt magáról, hogy a legtöbb BL trófeája van. A Forbes magazin szerint a világ legtöbbet és futball klubja (egyben sportklubja is) a Real Madrid 2,64 milliárd eurós értékkel megelőzve a Barcelonát (2,4 milliárd euró) és a korábbi listavezetőt, a Manchester Unitedet (1,8 milliárd euró). A Real Madrid brandet 484 millió dollárra értékelték.

Az idei döntőbeli ellenfél, a városi rivális Atlético Madrid becsült értéke 252 millió euró, így a világ 17. legértékesebb csapata. Az idei szezonban való remeklés után egy év alatt 33 százalékkal nőtt a „Matracosok értéke". Az Atlético mint brand 44 milliót ér.

A Real bevétele az előző szezonban 518,9 millió euró volt, ami a legmagasabb összeg volt a világ labdarúgásában megelőzve a Barcelonát (482,6 millió euró) és a Bayern Münchent (431,2 millió euró). A bevételi összeg egyébként nemcsak a futballban, hanem az összes sportágat tekintve is a valaha volt legmagasabb összeg. A Real Madrid mondhatta el magáról a legjobb (adózás és egyéb követelések teljesítése előtti) üzleti eredményt is az elmúlt évben a világ labdarúgó klubjai közül 132 millió euróval a Manchester Unitedet (121,2 millió euró) és a Barcelonát (118 millió euró) megelőzve

A Deloitte Money League adatai szerint mérkőzések bevételeiből 119 millió eurót, a közvetítési díjakból 188,3 millió, míg a kereskedelmi tevékenységből 211,6 millió eurót szerzett a Real Madrid. A meccs- és közvetítési díjbevételekben világelső a királyi klub, a kereskedelmi bevételek terén a Bayern München (237,1 millió euró) és a Paris Saint-Germain (254,7 millió euró) előzi meg.

Az Atlético Madrid bevétele a 20. volt a Deloitte Football Money League összeállítása alapján 120 millió euróval. A mérkőzésekhez köthetően 27,5 millió, a közvetítési jogoknak köszönhetően 52,5 millió, míg a kereskedelmi tevékenységekből 40 millió eurós bevételhez jutott. Az üzleti eredmény 28 millió euró volt.

Spanyolországban egyébként a nehéz gazdasági helyzetben lévő klubok igazságtalannak tartják, hogy tulajdonképpen a Real és a Barcelona fölözi le a közvetítési díjak legjelentősebb részét egyéni szerződések révén. A többi klub azt sürgeti, hogy az angol ligához hasonlóan közel egyenlően osszák el ezeket a bevételeket.

A tavalyi BL-szereplés (az elődöntőben a Borussia Dortmund búcsúztatta az akkor José Mourinho vezette csapatot) 62 millió dollárt hozott, az idei még több pénzt érhet.

Az Atlético az idei BL szezonban 32,9 millió eurót keresett a döntő elérésével, de még a különböző televíziós közvetítési jogokból még további 20 millió euró is ütheti a markát.

A Real legjelentősebb szponzorai az Emirates, a bwin, az Adidas és a Coca Cola. Az Emirates évi 39 millió dollárért szerepel a csapat mezén, a mezszponzor Adidas évi 52 millió dolláros támogatást ad. Az Atlético legjelentősebb támogatói a Mahou, a Canal +, a Coca Cola és a Nike. Azerbajdzsán turisztikai hivatala a mezen való szereplésért 1,5 évre 12 millió eurót fizet.

A Real igen jelentős gazdasági fölénye a spanyol bajnokságban nem hozta meg az eredményt, mivel nagy meglepetésre az Atlético és a Barcelona is megelőzte. A spanyol kupát azonban meg tudta szerezni a királyi gárda az Atlético legyőzésével.

A Real gazdálkodását árnyalja, hogy Florentino Perez elnök bevallása szerint is 90 millió eurós adóssága van a klubnak. Mások szerint ez az összeg tavaly 541 millióra rúgott. A klub 400 millió euróért építene egy új stadiont, az ezzel kapcsolatos ingatlanügyek miatt az Európai Bizottság vizsgálatot indított.

Az Atlético a 2000-es évek elején még a másodosztályt is megjárta, elnökét Jesús Gilt börtönre is ítélték pénzügyi visszaélés miatt, mivel többek között nem fizettek adót. Azóta mintegy 540 millió eurós adósságot halmoztak fel mintegy 171 milliós adótartozással. A spanyol kormány a klubnak felajánlotta, hogy évi 4,5 százalékos kamattal, évi 15 millió eurót törlesszenek, de még tavaly is számláik több mint harmadát nem tudták 60 napon belül teljesíteni. Több játékost is külső befektetők révén igazoltak le, amit betiltana az UEFA.

Az idei szezonban az Atlético 36 millió eurót költött átigazolásokra ( a 28. legtöbb összeg a világon), de emellett 79,6 millió euróért értékesítettek játékosokat. A legtöbb pénzt Josuha Guilavogui-ért adtak a Saint Etienne-nek, 10 millió eurót. Toby Alderweireldért 7 millió fizettek az Ajaxnak.
Ezzel szemben Falcaoért 60 milliót fizetett a Monaco. Pizziért 6 millió adott a Benfica, Martin Demichelisért 5 milliót a Manchester City,

A Real az idei szezonban 163,5 millió eurót költött átigazolásokra, az idényben a világon csak a Monaco szánt több pénz új játékosokra, összesen 177,7 millió euróval. A Real a döntőben a vezetést jelentő gólt megszerző Gareth Bale-ért 100 mások források szerint 91 millió eurót fizetett a Tottenham Hotspursnek. Iscót 30 millióért vette meg a Real Malagától, Asier Illarramendit 30 millióért a Real Sociedadtól, eközben 50 millióért eladták Mesut Özilt az Arsenalnak. A Napoli Gonzalo Higuainért 37 milliót, Raúl Albiolért 12 milliót, José Callejónért 9,5 milliót fizetett.

Az utóbbi 10 szezon alapján az egész világon a Real költötte el a legtöbb pénzt átigazolásokra, összesen 1 milliárd eurót (432,75 milliós bevétel mellett) a Chelsea-t megelőzve. Az Atlético ebben a tekintetben a 13. a világon 386,73 millió euróval 293,95 milliós bevétel mellett.

Egymilliárd euró igazolásokra 10 szezon alatt

A világ második legértékesebb játékoskerete a Real Madridé, a transfermarkt.de által figyelembe vett 23 labdarúgó összesen 571,4 millió eurót ér. Egyedül a Barcelona előzi meg, melynek keretét (igaz 25 játékos figyelembe véve) 588,1 millió euróra taksálják. Egy játékos átlagértékét tekintve már a Real a világelső 24,84 millió euróval, míg a Barcelona a második 23,5 millió euróval. Az Atléticonak a 11. legértékesebb kerete van a világon 282 millió euróval. A Real legértékesebb játékosa a tavalyi aranylabdás Cristiano Ronaldo 100 millió euróval, Gareth Bale árfolyama 80 millió, a döntőben a hosszabbítást góljával kicsikaró Sergio Ramosé és Luka Modricé 40 millió, Iscoé 35 millió euró. Az Atlético legtöbbre taksált játékosai Diego Costa 35 millió, Koke 30 millió, Arda Turan és Thibaut Courtois 25-25 millió, míg Diego Godín 20 millió euróval.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.