BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Veszprémnek van a legkisebb költségvetése a Final Four csapatai között

Szombaton a német Kiel ellen vív meg a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének elődöntőében a magyar bajnok Veszprém a német THW Kiellel. A másik ágon Barcelona a Flensburggal meccsel a fináléért. A döntő, illetve a 3. helyért vívott meccsek vasárnap lesznek.

A női négyes döntőt nemrég Budapesten a Győr nyerte meg a Buducsnoszt Podgorica ellen, győztesként 225 ezer eurót vihetett haza, míg a negyedik helyezett dán Midtjylland közel 100 ezer euróval lett gazdagabb. A kölni, közel 20 ezer férőhelyes LANXESS Arénában, ahol már ötödször rendezik a négyes döntőt, a férfi BL győztese egyes források szerint 250 ezer, más korábbi hírek szerint akár 300-350 ezer eurót is elnyerhet. A negyedik helyezett is 120-150 ezer euróval gazdagodhat. Veszprém a korábbi mérkőzései révén már mintegy 150 ezer euró körüli összeget keresett meg, míg eljutott a Final Fourba. Ha a Veszprémnek sikerülne a BL-győzelem, akkor három magyar kupagyőztes lenne az idén, mivel a PICK Szeged az EHF kupa négyes döntőjét nyerte meg.

A BL négyes döntőjébe jutott klubok közül a német Kiel gazdálkodhat a legtöbb pénzből, összesen 9 millió euróból, a tavaly még 9,5 milliós büdzséjük volt. Ezzel a Kiel a német élvonal leggazdagabb klubja a 8,5 millió eurós költségvetésű Hamburg és a szintén a négyes döntőbe jutott 6 milliós büdzsével bíró Flensburg előtt. A legkevesebb forrásból, 1,5 millióból az Eisenach és az Emsdetten gazdálkodhatott. A Bundesliga klubjainak az összesített büdzséje így 72,8 millió euró volt.

A Barcelona tavaly még mintegy 8 millió eurós költségvetésből gazdálkodhatott. A Veszprém büdzséje mintegy 3,5 millió euró. Az idei szezonban a klub vezetése egyébként azt közölte, hogy az említett összeggel nagyjából egyező összeget terveznek az idei szezonra, azaz összesen 1-1,1 milliárd forintot.

A világ leggazdagabb klubjának a francia Paris Saint-Germain számít, melynek az idei szezonban 13,5 millió eurós költségvetés volt. A német és a francia élvonalban minden szezon előtt az összes klub költségvetését nyilvánosságra hozzák, több más bajnoksággal, így a hazai élvonallal ellentétben. a PSG mögött a jóval kisebb anyagi lehetőségekkel bíró Szeged által Montpellier a második legtehetősebb klub 6,6 millió euróval, míg a Dunkerque a harmadik 4,6 millió euróval. A legkevesebb pénzből 1,9 millió euróból a Cesson gazdálkodhatott.

A francia első osztályban lévő játékosok átlagkeresete az idei szezonban 6328 euró volt.

A párizsi labdarúgó klubhoz hasonlóan a szintén katari befektetők kezében lévő PSG-t azonban a Veszprém buktatta el a Final Fourba vezető úton, így hiába vannak módosabb klubok a magyar csapatnál a BL négyes döntőjében, nem esélytelen a végső győzelemre.
A szurkolók körében óriási érdeklődés volt a BL négyes döntője iránt, az utolsó igényelhető jegyeket már április elején percek alatt elkapkodták. A tiketteket 120, 180, illetve 240 euróért lehetett megvásárolni. A 2002-ben már BL-döntőt játszó, de ott a Magdeburggal szemben elvérző Veszprém 500 jegyet igényelhetett szurkolóinak., az interneten állítólag még közel ennyien rendeltek jegyet a mérkőzésekre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.