BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Coming out - Ezért jár jól egy cég a vállaltan meleg dolgozókkal

Hogy a Pride hetében sok cikk szól a toleranciáról és a melegek elfogadottságáról, abban nincs semmi meglepő. John Browne, a BP egykori vezérigazgatója azonban ezúttal nem társadalmi kérdésekről írt. A CNN honlapján megjelentetett cikkében azt taglalja, mennyire jól járhat egy vállalat azzal, ha engedi a meleg dolgozóinak, hogy vállalják fel önmagukat, sőt, ha erre is biztatja őket.

Browne különösen érintett ebben a témában: ő maga sokáig titkolta, hogy meleg, akkor is, amikor a BP vezérigazgatója volt. Ez idáig még az ő magánügye, csakhogy egyszer, amikor egy bírósági tárgyaláson ez szóba kerül, tanúként is letagadta, hogy meleg - így amikor coming outolt, kiderült, hogy hamisan tanúzott. Ezért le kellett mondania a cége vezetéséről. Most arról ír: azóta is bánja, hogy hazudott.

A cégek vezetőinek szerinte nem csak erkölcsi felelősségük a meleg munkavállalóikkal szemben, hogy támogassák őket az őszinteségben, hanem a vállalatot is sikeresebbé tehetik így. Mint írja, valóban aggodalomra ad okot, hogy mekkora rejtett költségei vannak a rejtőzködőknek. Ha a dolgozóknak engedi a cég, hogy önmaguk legyenek, akkor boldogabbak lesznek, produktívabbá válnak, és több profitot termelnek a vállalatnak - írja.

Szerinte a vezetők fontos feladata megnyerni a heteroszexuális többséget is, hogy nyitottak legyenek. Csakis a heteroszexuálisok tudnak biztonságot környezetet teremteni, ahol a melegek is felvállalhatják magukat - folytatja. Ekkor pedig mindkét fél láthatja, hogy nincs semmi oka félni a coming outtól.

Hetvenhét ország még mindig van a világon, ahol a homoszexualitás bűn. Az ott is jelen lévő multinacionális vállalatok a törvényt természetesen nem tudják megváltoztatni - fogalmaz Browne. De a kapukon belül olyan környezetet teremthetnek, amelyből ha sok lesz, az hosszú távon is segíthet nyitottabb hellyé tenni az országot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.