BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Készpénzfüggőek a nyaraló magyarok

A magyar lakosság valamivel kevesebb mint fele vakációzik az idén, a belföldi utazási célpontok a legnépszerűbbek – derült ki a Budapest Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból. A felmérés szerint a többség a spórolt pénzét költi a pihenés alatt, csak kevesen vesznek igénybe hitelt. Nyaralás alatt az emberek kétharmada készpénzzel fizet, a második legnépszerűbb fizetési mód a bankkártya.

Idén a hazai lakosság 46 százaléka tervez üdülést. A Budapest Bank felméréséből az is kiderült: a nyaralást tervezők 79 százaléka júliusban vagy augusztusban utazik el, és átlagosan nyolc napot szán a pihenésre. A legtöbben a fiatalabb, 18-29 éves korosztályból (57 százalék), a legkevesebben a 40-49 évesek közül (33 százalék) vakációznak. A nyaralók 80 százaléka családostól, egy háztartásból átlagosan 2-3 fővel utazik.

A felmérés szerint a többség belföldi utazási célpontot választ: 36 százalék nyaral a Balatonnál, míg 51 százalék más hazai helyen tölti a szabadságát. Európai tengerpartra idén a vakációzók 16 százaléka jut el, és nagyjából ugyanennyien mennek egyéb európai helyre. Európán kívülre mindössze 5 százalék tervez utazást.

A nyaralásra a családok átlagosan 118 ezer forintot szánnak. Egynegyedük 50 ezer forint alatti összegből gazdálkodik, minden második válaszadó pedig 50 és 150 ezer forintot költ a nyári pihenés alatt.
 
A felmerült költségeket a nyaralók 69 százaléka előre spórolt pénzből fedezi. Azok, akiknek van tartalékuk, jellemzően az üdülés felét tudják ebből finanszírozni. A nyaralók 34 százaléka mondta, hogy a kiadásokat az aktuális havi bevételekből fedezi, 22 százalékuk pedig a SZÉP-kártyán lévő összegből igyekszik kigazdálkodni a vakációt. Banki kölcsönt 6 százalék vesz igénybe – leggyakrabban a hitelkártya-keretet használják erre a célra (4 százalék).

Noha a nyaralás alatt a túl sok készpénz számos probléma forrása lehet – elveszítjük, ellopják, netán túlköltekezésre ösztönöz –, a vakációzók többsége mégis ezt a fizetési módot részesíti előnyben. Az utazásért, a szállásért, étkezésért, belépőjegyekért és a nyaralás alatt felmerülő egyéb kiadásokért 68 százalékban készpénzzel, 18 százalékban bankkártyával fizetnek. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.