BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nokia-gondok a Microsoftnál

A felhőalapú szolgáltatások és a szoftverüzletág lendülete segítette a Microsoftot a június végén zárult üzleti évében elért növekedésben. A Nokia véglegesen csak áprilisban megszerzett mobiltelefon-részlege ugyanakkor negatívan hatott a cég profitjára

Az árbevételt vizsgálva meggyőző üzleti évet zárt június 30-án a Microsoft, a 86,83 milliárd dolláros forgalom 11,5 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, és túlszárnyalta az előzetes elemzői várakozásokat is.

A bővülésben fontos szerepet játszottak a felhő alapú szolgáltatások, amelyek jelentőségét Satya Nadella, a cég vezérigazgatója is kiemelte a friss pénzügyi adatok bejelentésekor rámutatva, hogy csak ez a terület 4,4 milliárd dollárt hozott a vállalatnak, és duplázni tudott. De jól teljesített a társaság szoftver részlege is, ami nagy mértékben annak volt köszönhető, hogy a fejlett piacokon újra kezd életjeleket mutatni a személyi számítógép értékesítés, főként a Windows XP támogatás megszűnése miatti eszközcserékből adódóan.

A Microsoft irányítását februárban átvevő Satya Nadella éles váltást indított el, a pc-korszak után új, hosszabb távon is fenntartható növekedést kínáló fókuszterületet keres a vállalatnak. Az egyértelműen látszik, hogy az egyik ilyen szegmens a felhő alapú megoldások, amely kezd egyre jobban kifizetődni a cégnek. Ugyanakkor a másik célterület, a mobilpiac már keményebb diónak ígérkezik. Az operációs rendszerek esetében komoly lehetőségei vannak a társaságnak, köszönhetően annak, hogy az üzleti felhasználók igényeinek kiszolgálása érdekében egyre több táblagépgyártó jön ki windows-os változattal. A nagy kérdés azonban az, hogy mit kezd a társaság a hardvergyártással, vagyis a Nokiától 5,44 milliárd euróért megvett telefongyártó részleggel.

Az áprilisban lezárt tranzakció az utolsó üzleti negyedévben éreztette hatását, és az eredmények befektetői szempontból nézve egyáltalán nem biztatóak. Az önmagában még védhető teljesítménynek számít, hogy közel kétmilliárd dolláros bevételt hozott a készülékértékesítés a cégnek. Az április-júniusi időszakban 36,1 millió Nokia telefont adtak el világszerte, ami meghaladta az iPhone-ok értékesítését.

A gondot az jelenti, hogy míg az Apple valamennyi készüléke komoly nyereséggel kelt el, addig a nokiák esetében ez már korántsem mondható el, hiszen mindössze 5,8 millió volt az okoskategóriát képviselő Lumia, a többi hagyományos eszköz volt.

A végeredmény az lett, hogy a Microsoft új mobiltelefon részlege 700 millió dolláros veszteséget produkált. Ez egyébként éreztette hatását a társaság negyedik üzleti negyedévének profitján, ami 4,6 milliárd dollár volt, és 300 millióval elmaradt az egy évvel korábbitól. A gyengébb utolsó negyedéves profit rányomta bélyegét az egész üzleti év teljesítményére, a 22 milliárd dolláros adózott eredmény kevesebb mint egy százalékkal haladta csak meg a 2012/2013-as üzleti évben elértet. A Microsoft hardveres gondjait mutatja a Surface táblagépek esete is, a júniusban zárult 12 hónapban 900 millió dolláros leírásra kényszerült a vállalat a raktáron maradt készletek miatt.

Tömegek kerülnek utcára

A Microsoft a múlt héten jelentette be, hogy 18 ezres létszámleépítést hajt végre. A cég történetének legnagyobb mértékű elbocsátása egyértelmű a Nokia mobiltelefongyártó részlegének megvásárlásával függ össze, ennek megfelelően a finn társaságtól átkerült munkavállalókat érinti leginkább. Az áprilisban lezárt tranzakcióval 25 ezer ember került a Microsofthoz, közülük 12500-at küldenek el. A leépítés több gyár bezárását is jelenti, így megszűnik a komáromi Nokia üzem is.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.