BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gázimport: a szlovák vonalat teszteli Ukrajna

Ukrajna megkezdte a gázimport tesztjét Szlovákia felől, hogy ezzel is csökkentse energiafüggőségét Oroszországtól.

Oroszország tavaly az ukrán gázszükséglet mintegy a felét fedezte. Június 16-án a Gazprom orosz gázipari vállalat leállította ugyanakkor az energiahordozó eladását a szomszédos országnak részben a korábban exportált földgáz ára miatt kipattant vita miatt.

   

Ukrajna tavalyi gázfogyasztása mintegy 50 milliárd köbméter volt. A kijevi kormány több intézkedést hozott a fogyasztás csökkentésére, miközben a reményei szerint növelni tudja hazai gáztermelését a jelenlegi évi 20 milliárd köbméterről.

    A jelenleg még csak tesztüzemben működő Vaján-Ungvár gázvezeték évente 10 milliárd köbméter földgázt képes szállítani az Európai Unióból (EU) Ukrajnába. Az érintett vezetéknek még nincs ekkora kapacitása, de 2015 első negyedévére a fejlesztéseknek köszönhetően már lesz.

    A vezeték a próbaidőszakban napi 2 millió köbméter földgázt továbbít Ukrajnába.

    Az Eustream szlovák gázszállító vállalat korábban azt közölte, hogy ügyfelei 2019-ig lefoglalták az általa üzemeltetett Vaján-Ungvár gázvezetéket. Az Eustream nem nevezte meg pontosan az ügyfeleit, akik Ukrajnába vinnének gázt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.