BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel kétezer hektár parlagfüves területet mértek be

Nyíregyháza, Kecskemét és Békéscsaba környékére bordó (a 6 fokozatú skálán 4-es) riasztást adott ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet a parlagfű nagyon magas pollenkoncentrációja miatt – közölte tegnap az ÁNTSZ. Az említett területeken a napi légköbméterenként átlagosan 200–499 pollenszem miatt az allergiások asztmás tünetei akár rohamszerűen is jelentkezhetnek. Az ország túlnyomó részén piros (3-as) riasztás van érvényben.

A szokásos földi bejárás mellett két hete légi felderítés indult országszerte. Ezek alapján Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnökhelyettese tegnap közölte: 1830 hektárnyi parlagfüves területet mértek be országosan, ebből 490 hektáron már elrendelték a közérdekű védekezést, ami 642 eljárást jelent. Az idén a földművelésügyi tárcánál mintegy 46,5 millió forintot áll rendelkezésre a parlagfűmentesítésre, a légi felderítésre 17,5 milliót fordítanak. Szalkai Gábor, az agártárca főosztályvezető-helyettese szerint idén a parlagfűnek nagyon kedvezett az időjárás, ezért erősebb a fertőzés a tavalyinál.
A Nébih 15 ezertől akár 5 millió forintig bírságolhat, ha az ingatlan-tulajdonosok, földhasználók nem végezték el a parlagfű-mentesítést június 30-ig. Tavaly 130 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki, Magyarország Európa egyik leginkább parlagfűvel fertőzött országa. A legfertőzöttebb megyék közé tartozik Somogy, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg. A fertőzött területek 92 százaléka magántulajdonban van.

A parlagfű által okozott panaszok kezelésére is szolgáló, társadalombiztosítási támogatással megrendelhető gyógyszerekre mintegy 25,13 milliárdot fordítottak tavaly Magyarországon – közölte korábban a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály szerint ebből az összegből mintegy 6,23 milliárd esett a parlagfű virágzásának időszakára. Közel egymillióan lehetnek érzékenyek a parlagfűre.

A Start munkaprogram keretében tavaly óta több mint 3,2 milliárd forintot fordítottak a parlagfű irtására, egy évben háromszori kaszálást végeznek. Pintér Sándor belügyminiszter korábban azt közölte, hogy idén az első ütemben közel 29 ezer fő 4640 hektár területen végzett irtást a közmunkások, július közepéig erre 731,5 millió forintot fordítottak. A tárcavezető azt is jelezte, hogy a parlagfűmentesítés bérköltsége 2,1 milliárdot tett ki, míg a közvetlen költség 425,1 millió forint volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.