BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A DIGI is a nyertesek között

Négy szolgáltató nyert a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mobil széles sávú frekvencia pályázatán, a cégek összesen több mint 130 milliárd forintot fizetnek az elnyert sávokért

A három eddigi hazai mobilszolgáltató – Magyar Telekom, Telenor és Vodafone – mellett a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. is sikeresen szerepelt a mobiladat-forgalomra még meg nem nyitott 800 és a 2600 MHz-es frekvenciasávok, valamint a 900 és 1800 MHz-es sávok még ki nem osztott tartományainak hasznosításáért kiírt pályázaton. A tender tegnapi eredményhirdetésén Karas Monika (képünkön balról a harmadik), az NMHH elnöke elmondta, hogy a most lezárt pályázatnak köszönhetően kiszámítható működési környezetben tevékenykedhetnek a szolgáltatók, ami növeli a beruházási kedvet és ezáltal a munkahelyek számát, valamint a szolgáltatások színvonalát. A nyertes társaságok 2034-ig használhatják a megszerzett frekvenciákat.

A 9 frekvenciacsomagra vonatkozó kiírást május 22-én tette közzé a hatóság, összesen 104,15 milliárd forintos pályázati összeggel. Végül a H és az I jelzésű csomagok nem keltek el, míg a legnagyobb értékű A és B csomagok az előzetesen megállapított 33,225 és 31,725 milliárd forintért keltek el. A C jelűért 27,225 milliárd forintot fizet a Vodafone, ez 25 millió forinttal több, mint amennyi az eredeti kiírásban szerepelt.

Komoly versenyt hozott ugyanakkor az 1800 MHz-es tartományokat tartalmazó D, E és F jelű csomagok értékesítése, amit az is mutat, hogy a tervhez képest alaposan felszökött az áruk. A 2,65 milliárd forintért meghirdetett csomagok egyike például 15 milliárdért kerül a Magyar Telekomhoz, de a legolcsóbbért is 10 milliárdot fizet a DIGI. A tender legnagyobb nyertese a Telekom, amely három csomagot is megszerzett, a cég összesen 58,65 milliárd forintot fizet az elnyert sávokért. Az NMHH közlése szerint a pályázók egy része vállalásaik szerint szinte napokon belül bekapcsolja az új frekvenciáikat hálózataikba. A cégek összesen 130,6 milliárd forintot fizetnek a frekvenciákért, amit az eredményhirdetést követően 10 napon belül kell befizetniük.

A DIGI újoncként jelenik meg a piacon, és bár az NMHH várakozásai szerint élénkíti majd a versenyt, nagy kérdés, hogy mennyire lesznek ütőképesek az elnyert összesen 10 MHz-el. A hatóság közlemény szerint egy új, negyedik hálózat kiépítését kezdik meg, ami egy-másfél évet is igénybe vehet. A többi riválishoz képest minimális sávszélesség miatt elképzelhető, hogy legalábbis kezdetben bizonyos korlátokkal indítják majd el a mobilszolgáltatást. Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni arról, hogy a műholdas és kábeles piacon igen agresszív árpolitikájával néhány év alatt komoly pozíciókat tudott kiépíteni magának a szolgáltató, így nem lehetetlen, hogy a mobil szegmensben is intenzív árverseny indul majd. A tender eredményéről egyébként elégedetten nyilatkoztak a szolgáltatók kiemelve, hogy ezzel felgyorsulnak a negyedik generációs hálózatfejlesztések. A Telenor azt tervezi, hogy 5 éven belül a magyar népesség 96 százalékára kiterjeszti a 4G lefedettséget és a következő 3 évben 15-20 milliárd forintot fordít hálózatfejlesztésre. A Vodafone azt közölte, hogy nagyon rövid időn belül lehetőség lesz a szolgáltatások további gyorsítására.

Gyors mobilnet a kistelepüléseken is

A 800 MHz-es csomagok értékesítésénél fontos szempont volt az is, mennyi idő alatt tervezik lefedni a szolgáltatók az ezer fősnél kisebb településeket. A leggyorsabban a Vodafone haladna, a társaság 12 hónapon belül 1100 településre vinné el a 4G-s technológiát, míg a második fázisban további 350-re. A Telekom 675 helyiséget fedne le egy éven belül, míg három év alatt további 936-ot. A Telenor 350 településsel kezd és a második fázisban pörgetik fel igazán a terjeszkedést, amely további 850 falut érint majd.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.