BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre drágábbak a lakások

15-20 százalékos növekedés az éves lakásforgalomban, emelkedő ingatlanárak, versenyképes, 7-8 százalék közötti hozamok, olcsó hitelek. A lakáspiac idei első kilenc hónapban mutatott teljesítménye a sok éves tetszhalott állapot után egyértelműen az éledezés jeleit mutatja. Az Otthon Centrum Lakáspiaci Monitorjának legfrissebb, 2014. harmadik negyedéves száma alapján a növekedés ugyan még törékeny, több pozitív, de egyszeri hatás van a piacon, a lakásépítésektől kezdve a befektetői érdeklődésig, de a bizalom egyértelműen visszatért a piacra.

A piacon az első kilenc hónapban több mint 15 százalékkal több adás-vétel bonyolódott, túlnyomó többségben a használt lakások piacán, mint az előző év azonos időszakában – mondta Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. – „Az idei évben a tranzakciók száma, a tavalyi évhez viszonyított 15-20 százalékos növekedéssel, átlépheti a százezret is.” A keresletbővülés a fővárosban a legerősebb, de fellendült a fővárosi agglomeráció piaca, illetve a vidéki nagyvárosokban is érezhető a növekedés.

Az alacsony banki kamatok miatt sok magánbefektető keres új befektetési lehetőséget tőkéjének, és ezt egyre többen az ingatlanpiacban gondolják megtalálni. A legnagyobb befektetői aktivitás Budapesten tapasztalható. Az ilyen befektetési stratégiának két tényező is létjogosultságot ad. Egyrészt az árak csökkenése megállt, sőt már minimális emelkedés is látható, másrészt a bérbeadásból a banki betéti kamatokat jóval meghaladó hozamot lehet most elérni a piacon. Az első kilenc hónap eladási árai és bérleti díjai alapján egy 10 éves befektetési időszakon, bérbeadási célú vásárlással, 7 és 8 százalék közötti hozamokat lehet elérni.

A másik ok, hogy a bizalom visszatérésével egyre többen valósítják meg a korábban elhalasztott lakásvásárlásukat. Esetükben nem a befektetési cél az elsődleges, hiszen az elmúlt évek árcsökkenését az ilyen vásárlóknak általában eladó oldalon veszteségként is el kell könyvelniük. A javuló gazdasági környezetben, az egyre olcsóbbá váló lakáshitelek mellett egyre több család dönt a költözés, ingatlanvásárlás mellett.

A lakáspiac nem csak a bérbeadási célú, vagy a későbbi áremelkedésre alapozó befektetési stratégiával tartogat most egyedülálló lehetőségeket, az előttünk álló több éves növekedési időszak az ingatlanközvetítésben is jó üzleti lehetőséget rejt. Az Otthon Centrum ezért 2015 végéig 40 új ingatlanirodát tervez nyitni.

A KSH lakásárindexe szerint a mélypontot jelentő 2013 negyedik negyedévhez képest 2014 második negyedévére 2,5 százalékkal nőtt a használt lakások ára nominális értelemben. Az Otthon Centrum tapasztalata szerint az idei első kilenc hónapban leginkább a használt téglalakások ára emelkedett, főleg Budapesten, a jelentős befektetői keresletnek köszönhetően. A panellakások átlagos négyzetméterára is nőtt, de kisebb mértékben, mint a téglaépítésű társaik esetében. A családi házak piacán pedig egyelőre további csökkenés mutatkozik, bár csak minimális mértékben. „A vevői pozíciók gyengülése már mutatja a növekvő vásárlási kedvet, de ahhoz, hogy az árszínvonal elérje a válság előtti szintet, még 2-3 évre valószínűleg szükség lesz” – véli Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

Az értékesítési idők 2013 első kilenc hónapjához, az elmúlt évek legmagasabb szintjéhez, képest az idei év első három negyedévében már csökkentek, kivételt csak a családi házak jelentenek. A használt téglaépítésű lakások eladására átlagosan 4 hónapra volt szükség 2014 első három negyedévében, a panellakások eladása 3 hónapot vett igénybe, míg a családi házak átlagos értékesítési ideje 7,5 hónap volt.

2014 első 9 hónapjában az összes eladáson belül továbbra is marginális az újépítésű lakások aránya, bár ez az arány a 2013-as szinthez képest nem csökkent tovább. A KSH adatai szerint országos szinten az összes eladásból 2,5 százalékban, a budapesti eladásokból 3,8 százalékban szerepeltek csak újépítésű lakások.

2014 első 9 hónapjában 62 százalékkal több új lakáscélú hitelt helyeztek ki a bankok a háztartásoknak, mint egy évvel korábban. A hitelezés felfutása mögött egyrészt az egyre kedvezőbb feltételek állnak, az átlagos hitelköltség mutató, lakossági, lakáscélú hitelek esetében 2012 áprilisa óta, 29 hónapja, folyamatosan csökken, már a válság előtt folyósított devizalapú hitelek átlagos hitelköltség-mutatójának szintjét is elérte. A növekvő hitelfelvételi kedv a háztartások bizalmának növekedését is mutatja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.