BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az idén már magára találhat a magyar ingatlanpiac

Meghaladhatja a százezer darabot az ingatlanközvetítők forgalma az idén – ezt várja a novemberi adatok alapján a Duna House. A társaság becslése szerint a 11. hónapban több mint tízezer, november végéig végéig pedig több mint 96 ezer adásvétel bonyolódott, ami annyit jelent: a múlt évi szerény emelkedés után az idén is növekedett a piac.

A kereskedelmi ingatlanoknál ennél is jobb a helyzet. Az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő és a JLL ingatlan-tanácsadó közös piaci helyzetértékelése szerint ezen a területen több mint kétharmadával nőhet 2014-ben az ingatlanbefektetések értéke, és elérheti az 550 millió eurót.

Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója szerint a kifejezetten jó makrogazdasági mutatók mellett a hazai kereskedelmi ingatlanpiac relatíve olcsónak számít, miközben a fellendülést magyarázza, hogy a finanszírozási körülmények folyamatosan javulnak, valamint az adózási feltételek is vonzók a befektetők számára.

Emellett véleménye szerint külső tényezők, például a globálisan alacsony kamatkörnyezet, valamint a befektetők erősödő kockázatvállalási hajlandósága, az ingatlaneszközök növekvő népszerűsége is pozitívan hathatnak a magyarországi ingatlanbefektetésekre.

Tuza Rita, a JLL vezető elemzője úgy vélekedett: a budapesti irodapiac mutatói egyre jobbak. A bérlők aktivitása erősödik, az IT-szektor, a szolgáltató központok és az állami szféra irodaigénye folyamatosan nő. Idén szeptemberre 16,9 százalékra csökkent az irodapiaci kihasználatlansági mutató, amely az elmúlt öt év legalacsonyabb értéke. A szakértő szerint a külföldi tőke óvatosan növekvő beáramlása mellett a magyarországi intézményi befektetők, a belföldi ingatlanalapok is aktivizálták magukat, utóbbiak szerepe az elmúlt időben folyamatosan nőtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.