BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új blokkhoz új emberek Pakson

Az atomerőmű bővítése előtt nagy átalakítás tervez Pakson a kormány, amely nemzetközi szakértőket hozna a létesítmény fejlesztésének irányításához.

Rezsicsökkentés és a szakmai ellenállás letörése – a Népszabadság információi szerint ezek a szándékok állnak a mögött a kormányzati terv mögött, hogy létszámot csökkentenének és menedzsmentet cserélnének a Paksi Atomerőműben.

A lap pénteki, a paksi leépítésekkel foglalkozó híre nyomán az MTI-nek nyilatkozó Lázár János azt mondta: az Országos Atomenergia Hivatalon belül szeretne létrehozni egy nemzetközi szakértőkből álló egységet, amely segíti majd a tervezett bővítés előkészítését. A Népszabadság tegnap paksi értesülések nyomán nyolcszáz fős leépítés lehetőségéről írt, azt pedig több kormányzati nyilatkozat is alátámasztja, hogy az Orbán-kabinet a paksi vezetés lecserélésére készül, és az erőművet „nemzetközi irányítás alá” helyezné – a hivatalos indoklás szerint azért, hogy növelni lehessen az áramtermelés hatékonyságát - írja a lap.

A kormány európai szinten elismert szakértők bevonásával, az Országos Atomenergia Hivatalon belül nemzetközi tanácsadó testületet fog létrehozni, amely a Paksi Atomerőmű bővítése során segíti majd a fejlesztést, valamint - más európai példákhoz hasonlóan - garanciát jelent a nemzetközi szakmai közvélemény tájékoztatására - mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-nek a létszámleépítési és vezetőváltási hírek nyomán.

A miniszter kifejtette, hogy a nemzetközi sztenderdek figyelembevételével, a magyar adó- és áramdíjfizetők érdekeit szem előtt tartva, a gazdasági rezsicsökkentés előkészítése érdekében, a már működő Paksi Atomerőmű fejlesztésére, a Magyarország szempontjából stratégiai jelentőségű energiaforrás biztonságának megőrzésére, hatékonyságának növelésére, - más nagyvállalatokhoz hasonlóan - szintén világszerte elismert szaktekintélyeket kívánnak bevonni.

Ezáltal a hazai eredmények és nemzetközi tapasztalatok alapján átláthatóbb és még eredményesebb működést tudunk elérni - hangsúlyozta. Ez nyilvánvalóan sértheti a korábbi kormányok alatt kialakult érdekeket. Beszédes, hogy már a kiválasztási folyamat kezdetén megpróbálnak nyomást gyakorolni a kormányra és ellehetetleníteni ezt a kezdeményezést - jelentette ki Lázár János.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.