BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A céges hitelek állománya már növekedni tudott tavaly

Megállni látszik a lakossági és vállalati hitelek állományának zsugorodása, sőt, utóbbiaknál már minimális mértékű emelkedés is bekövetkezett 2014-ben – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikai adataiból. A nem pénzügyi tevékenységet végző cégek hiteleinek állománya 6765,9 milliárd forintot ért el 2014 végén, amely nagyjából 80 milliárddal – 1,2 százalékkal – haladta meg az egy évvel korábbi mennyiségnek. A növekedésben persze komoly szerepe lehetett az MNB Növekedési Hitelprogramjának, amely a kis- és középvállalkozásokat juttatja a piacinál olcsóbb forráshoz.

A háztartásoknál viszont még tavaly is zsugorodott a kinn lévő hitelek mennyisége, igaz, már nem komoly mértékben: a december végi, 6727,8 milliárdos állomány 1,6 százalékkal maradt el a 2013 végitől. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a lakáshitelek mennyisége tavaly már nem csökkent tovább, 3342 milliárd forintos mennyiség mellett gyakorlatilag szinten maradt. A háztartások betéteinél viszont – nem meglepő módon – kisebb mértékű csökkenés következett be 2014-ben. Az MNB által kimutatott állomány 6895,2 milliárd forintot ért el decemberben, amely 0,7 százalékkal kevesebb a bázisnál: ráadásul a mérséklődés mértéke csak azért ilyen kicsi, mert az utolsó hónapban (vélhetően az év végén szokásos magasabb jövedelmek miatt) 177 milliárdos növekmény mutatkozott az állományban. Mindenesetre azzal együtt, hogy a betétek jelentősen vesztettek vonzerejükből, mennyiségük mostanra stabilan meghaladja a hitelekét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.