BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hol van már a tavalyi jó: az elmúlt évben nem volt túlterhelt az agrár-kárenyhítési rendszer

Nem érte el a hárommilliárd forintot a mezőgazdasági kárenyhítési alapból az agrár-káreseményekre igényelt összeg – szemben a 2022-ben bejelentett több mint 63 milliárddal. A kárenyhítő juttatásokra így volt fedezet.

Az idei és a 2022-es aszálykárokat nyögve talán nem meglepő, hogy sokan elfelejtik, de a 2023-as év időjárása kedvezően alakult a mezőgazdasági termelők számára. A tavalyi kevesebb káresemény nemcsak 2022-höz képest, hanem a korábbi évekhez viszonyítva is kevesebb káresemény történt – írja a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer tavalyi tapasztalatait értékelő kiadványában az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). A bejelentett káresemények száma így mindössze 5759 volt, és a kárenyhítési alap 13,033 milliárd forint forrása bőven fedezte a jogosan igényelt kárenyhítő juttatás korábbi évekhez viszonyítva alacsony, 2822 millió forintos összegét.

Madárijesztö-08 kukorica, aszály
Tavaly megkímélte a kukoricát az aszály / Fotó: Németh András Péter

A mezőgazdasági kárenyhítési rendszer négy pillérből áll:

  • I.: Agrárkár-enyhítési rendszer
  • II.: Biztosítási díjtámogatás
  • III: Országos jégkármegelőző rendszer
  • IV.: Mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer

Az I. pillérben a tagok száma 2023-ban 5,3 százalékkal nőtt a 2022. évhez képest, azaz 72851 főről 76712 főre változott, melyet vélhetően a 2022-es súlyos aszály tapasztalatai miatt az önként csatlakozók számának gyarapodása eredményezett, miközben a kötelezően tag gazdálkodók száma 2,7 százalékkal csökkent.

A kárenyhítési rendszer vetésterülethez viszonyított lefedettsége az elmúlt évhez képest számottevően nem változott, és nagyon hasonló arányú lefedettséget láthatunk az egyes ágazatokban:

  • a szántóföldi kultúrákban 93,5,
  • az ültetvényekben 93,6,
  • a zöldségkultúrákban pedig 94,2 százalék volt 2023-ban.

Tavaly a legtöbb, 1730 káresemény a tavaszi fagykárhoz kapcsolódott, melyet a jégesőkár követett 1586 kárbejelentéssel. 

A tavaszi fagykárra 861,8 millió forint, a jégesőkárra pedig 476 millió forint kárenyhítést fizettek ki, ami a teljes kifizetés 30,5 és 16,9 százaléka. Az összes kárbejelentés 16 százalékát (920) az aszály generálta, de a kárenyhítő juttatásokban a második legmagasabb volt a káresemények között, 792,5 millió forint, ami az összes kifizetés 28,1 százaléka. Viharkárra 227,3 millió forint kárenyhítő juttatás került kifizetésre, ami az összes 2023-ban kifizetett kárenyhítő juttatás 8,1 százaléka.

A kicsiket érte a nagyobb kár

A vállalkozási méretkategóriákon belül a mikrovállalkozásoknak volt a legmagasabb a kárhányada (120,1 százalék), a többi méretkategóriánál pedig 100 százalék alatt maradt ez az érték: a kisvállalkozások esetében 65,6, a középvállalkozásoknál 53, a nagyvállalkozásoknál pedig 30,8 százalék. Ezek az értékek az előző évi kárhányadok 10 százalékát sem érik el.

A II. pillérben a díjtámogatott biztosítási díjat befizető gazdaságok száma 1,9 százalékkal, a befizetett díjállomány pedig 5,3 százalékkal csökkent 2023-ban az előző évhez képest. A gazdaságok száma így 22992-ről 22553-ra, a termelői díjbefizetés együttes összege 29,8 milliárd forintról 28,2 milliárd forintra mérséklődött.

A biztosítások által lefedett terület aránya a szántóföldi növényeknél és a zöldségféléknél bővült, az ültetvényeknél viszont mérséklődött. A szántóföldi növények biztosítottsága 45,8-ról 49,4 százalékra nőtt, ezen belül a nagyobb területen termesztett búza, kukorica, napraforgó, káposztarepce és árpa esetében 3–8,7 százalékponttal emelkedve 51–79,7 százalék között alakult. A zöldségkultúrák díjtámogatott biztosítások által lefedett területének aránya 5 százalékponttal 58,4 százalékra emelkedett, ami az ágazatok közül a legmagasabb. Az ültetvénykultúráknál csökkent a biztosított terület nagysága,10,5 százalékról 7,5 százalékra.

Tavaly a mezőgazdasági károk közül a jégeső- és a viharkár dominált. A biztosítói kárkifizetések a súlyos aszálykárral sújtott 2022. évhez képest jelentősen csökkentek, a kárhányadok aránya a rendkívül magas 167,7 százalékkal szemben 39,4 százalék volt a tárgyévben.

A támogatási igény 2023-ban meghaladta a rendelkezésre álló forrásokat, így ismét visszaosztásra volt szükség. A biztosított termelők a biztosítások díjának 40-65 százalékát kaphatták vissza támogatásként.

Az országos jégkármérséklő rendszernek a 2023-as év a hatodik üzemelési éve volt. A nyáron Európa-szerte jóval intenzívebb zivatarrendszerek alakultak ki, több szupercella is áthaladt Magyarország területén, melyek ellen ez a rendszer is csak korlátozott védelmet tud nyújtani, de a hagyományos zivatarcellák károkozó hatását hatékonyan képes mérsékelni. Áprilisban, júliusban és augusztusban az előző évhez képest többször volt szükség a generátorok bekapcsolására, míg a többi hónapban ritkábban alakultak ki jégveszélyes zivatarok.

Tavaly nem terhelte aszály a krízisbiztosítási rendszert

A 2021-ben bevezetett mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer IV. pillére, amely a biztosítás és a támogatás elemeit ötvözve a többivel ellentétben nemcsak az időjárás okozta károk, hanem termelési, gazdasági és piaci kockázatok ellen is pénzügyi védelmet nyújt. A rendszer a növénytermesztők mellett az állattenyésztők előtt is nyitva áll. A krízisbiztosítási rendszerben való részvétel önkéntes és a termelői öngondoskodáson alapul.

A 2021-ben elindult rendszerbe így a 2024. évvel bezárólag összesen 197 termelő csatlakozott vagy adott be csatlakozási kérelmet. A tagok 43,1 százaléka állattartó, 45,2 százaléka növénytermesztő, 9,6 százaléka vegyes gazdaság és 2 százaléka – a jelenlegi adatszolgáltatás alapján – nem sorolható be termelési irány szerint.

Kompenzációs kérelem benyújtására a 2022. évi jövedelem alapján 189 mezőgazdasági termelő volt jogosult. Közülük a benyújtott kérelmek, illetve a 30 százaléknál nagyobb jövedelemcsökkenési feltételnek való megfelelés alapján 49 termelő vált jogosulttá kompenzációs kifizetésre. A kompenzáció céljára összesen 891 millió forint állt rendelkezésre, amely a Kölcsönös Kockázatkezelési Alapba befizetett 267 millió forint tagdíjból és 624 millió forint EU-s forrásból tevődött össze.

A keletkezett jövedelemkiesés alapján a termelők összesen 2,3 milliárd forint megállapított kompenzációra lettek volna jogosultak, azonban az alapban rendelkezésre álló forrásból a megállapított maximális összeg 38,1 százalékát lehetett kifizetni. 

A jövedelemkimutatás módszere szerinti bontásban a „B” módszert választó termelők a hozzájárulásuk 28,8-szorosának, míg az „A” és „C” módszert alkalmazók a 14-15-szeresének megfelelő összegben részesültek.

A kompenzációban részesült mezőgazdasági termelők jelentős része növénytermesztő, azon belül is szántóföldi növény- és gyümölcstermesztők. Az állattenyésztők között a sertés- és a baromfitartók jelentik a legnagyobb hányadot. A legtöbb kompenzációt a sertéstartók és a vegyes gazdaságok kapták, a rendelkezésre álló forrás 62,2 százalékát, a növénytermesztő ágazatokkal foglalkozó termelők pedig a 30,8 százalékát.

Rekordösszeget fizettek ki agrárkárenyhítés címén – tarolt az aszály
Nőtt a mezőgazdasági kockázatkelési rendszerbe bejelentkezett növénytermesztők száma tavaly, de hiába egészítette ki az alapot a kormány a költségvetésből több mint negyvenmilliárd forinttal, ez is csak a jogos igények négyötödére jelentett fedezetet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.