BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új frontot nyit a Samsung

Hamarosan új szintre léphet a Samsung és az Apple rivalizálása, a hírek szerint ugyanis a dél-koreai gyártó legújabb csúcstelefonjába egy mobilfizetési megoldást is beépítenek. A Galaxy S6-ot március elsején mutatják be és egyértelműen az iPhone 6 vetélytársának szánják.

Nem csak az okostelefon piac valamennyi szereplőjét, de még talán az Apple-t magát is meglepte a tavaly ősszel bemutatott két új modell, az iPhone 6 és a 6 Plus hatalmas sikere. Az új készülékek főszerepet játszottak a cég utolsó negyedévének rekordokat hozó eredményében. A társaság hosszú idő óta először tudta nagyon megszorongatni az okostelefonok piacát három éve uraló Samsungot. A dél-koreai gyártó most igyekszik méltó választ adni.

A Samsung új csúcsmobilját, a Galaxy S6-ot március elsején mutatják majd be Barcelonában, a mobilipar talán legnagyobb rendezvénye, a  Mobile World Congress előestéjén. A készülékről magáról egyelőre nem lehet túl sokat tudni, a hírek szerint ahogyan az prémium kategóriás eszközöknél elvárható rendkívül erős processzorral látják el, a beépített 4 gigabájtos aktív memóriának köszönhetően várhatóan villámgyorsan futtatja majd a telepített alkalmazásokat. A dél-koreai cég nem fukarkodott a tárolókapacitással sem, lesz 128 gigabájtos változat is, míg a fényképezést 20 megapixeles kamera támogatja majd. További érdekesség, hogy várhatóan (végre) a Samsung is egyetlen érintéssel működő ujjlenyomat-olvasót épít be a Galaxy S6-ba. A meglepetés, hogy ennek a hírek szerint többek között a cég mobilfizetési megoldásánál lesz komoly szerepe.
A dél-koreai gyártó az új modellel ugyanis nem egyszerűen az Apple készülékeivel akar versenyezni, de igyekszik minél teljesebb üzleti ökoszisztémát is kiépíteni köré, ahogyan azt az amerikai vállalat is tette. Az almások hatos sorozatánál bemutatott  saját mobilfizetési rendszer, az Apple Pay komoly eredményeket ért el az elmúlt hónapokban, a meghatározó amerikai bankok és kártyacégek már támogatják ezt a lehetőséget. A Samsung a koreai média beszámolói szerint a VISA-val összefogva igyekszik új frontot nyitni a két cég rivalizálásában, a vállalat rendszere a LoopPay technológiát használja majd. Ennek érdekessége, hogy alkalmazásával úgy is lehet fizetni az okostelefonnal, hogy a kereskedőknek nem kell hozzá semmilyen fejlesztést végrehajtaniuk, ugyanis a hagyományos kártyaleolvasókkal is használható. Jelenleg mindössze négy eszköz támogatja ezt a technológiát, azonban a Samsung belépése komoly lökést adhat az elterjedésének.

Az okosmobilok gyors térhódításával és elképesztő ütemű fejlődésével egyre több területen lehet bevetni ezeket az eszközöket. A mobilkészülékkel történő fizetés már évek óta jelen van a magyar felhasználók mindennapjaiban is – például a parkolási díjak rendezésekor -, azonban az új technológiák lehetővé teszik, hogy egyéb hétköznapi tranzakciókat, akár a bolti bevásárlást is ezzel oldják meg. Ezt a célt szolgálja többek között a magyar fejlesztésű MobilTárca alkalmazás, amit tavaly novemberben indított el élesben a Magyar Telekom. Az applikációval országszerte több mint 18 ezer elfogadóhelyen, mintegy 38 ezer terminálon lehet fizetni, míg hűségpontok gyűjtésére és beváltására közel 600 üzletben van lehetőség. A MobilTárca tesztelésében részt vett a két másik hazai mobilszolgáltató is, amelyek közül a Telenor tavaly decemberben mutatta be új pénzügyi szolgáltatását, illetve az ahhoz kapcsolódó MyWallet mobilfizetési alkalmazást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.