BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Snapchatel az Alibaba

Kétszázmillió dollárt fektet az Alibaba a Snapchat alkalmazást fejlesztő cégbe, amely a közeljövőben további több százmillió dollárral gyarapodhat. A mintegy 15 milliárd dollárt érő társaság az egyik nagy nyertese a mobilapplikációkra épülő szolgáltatások iránti hatalmas érdeklődésnek

Kétszázmillió dolláros befektetést kap a Snapchat a kínai e-kereskedelmi cégtől, az Alibabától, a tranzakciónak köszönhetően a társaság piaci értéke eléri a 15 milliárd dollárt a Bloomberg beszámolója szerint. A főként tinédzserek és fiatal felnőttek körében rendkívül népszerű, a megtekintésük után eltűnő üzeneteiről ismert szolgáltatás ugyanakkor további friss tőkére is számíthat. A Techcrunch úgy tudja, hogy a szaúdi Alwaleed Bin Talal herceg befektetési cége is érdeklődik a lehetőség iránt.

A Snapchat ugyanis a további fejlesztések és terjeszkedés megalapozására félmilliárd dollárnyi tőkét szeretne összegyűjteni a közeljövőben. A mindössze három éves társaságba eddig összesen 648 millió dollárnyi befektetés érkezett, és igazából a múlt évben ugrott meg a piaci értéke, elérve a 10 milliárd dollárt. Ha az ötszázmillió dolláros célkitűzést sikerül teljesíteni, akkor a Snapchat akár 16-19 milliárd dollárt is érhet a Bloomberg becslése szerint. A kockázati tőkecégek által támogatott startupok között egyébként már most is az egyik legértékesebbnek számít az üzenetküldő applikációt fejlesztő vállalat, csak a kínai Xiaomi és a Uber előzik meg.

A mobilalkalmazásokra épülő szolgáltatásokat működtető startupok rendkívül jó évet zártak tavaly a Digi-Capital tanácsadó cég elemzése szerint. A vállalkozások 32 milliárd dollárnyi befektetést kaptak 2014-ben úgy, hogy igazából az év végére pörgött fel a piac. Az utolsó három hónapban 12 milliárd dollárnyi tőke érkezett ezekhez a cégekhez, ami két és félszerese volt az egy évvel korábbinak. A befektetők a legtöbb pénzt a kereskedelmi szektorban használható mobilalkalmazásokat kifejlesztő és üzemeltető vállalkozásokra szánták a múlt évben, összesen 8,4 milliárd dollárt. Az utazáshoz, közlekedéshez kapcsolódó applikációk létrehozói világszinten 6,8 milliárd dollárral gyarapodtak, míg a közösségi szolgáltatásokhoz köthető megoldásokat fejlesztők 2,3 milliárd dollárral.

A befektetők kedvenc célpontja a Uber volt, ami csak tavaly mintegy négymilliárd dollárnyi tőkét kapott. A mobilalkalmazásra épülő taxiszolgáltatást működtető cég januárban újabb 1,6 milliárd dollárhoz jutott, amivel piaci értéke 41,2 milliárd dollárra nőtt, így a legértékesebb startuppá vált a világon. A befektetők tehát bíznak a Uberben, és a hírek szerint bőven lesz mire költeni a pénzt. A cég vezérigazgatója, Travis Kalanick még a múlt év végén beszélt arról, hogy 2015-ben számottevő mértékben bővítenék jelenlétüket Ázsiában, de Európában is erősítenék a helyzetüket. A megoldás tömeges elterjedése – a cég szerint – a környezeti és gazdasági szempontból is több előnnyel járna, így például egy év alatt 400 ezerrel csökkenhetne az európai városokban közlekedő autók száma, ha megfelelő mennyiségű sofőr csatlakozik a rendszerhez. Emellett akár 50 ezer új munkahely is létrejöhet a szolgáltatás hatására egy év alatt.

Milliárdokba került a várakozás

Alaposan meglepte az egész technológiai szektort a Facebook, amikor tavaly februárban bejelentette, hogy megvásárolja a WhatsApp mobiltelefonos csevegőalkalmazást. A társaság eredetileg 19 milliárd dollárt szánt az ügyletre, amit részben készpénzben, részben pedig saját részvényekkel fizetett a közösségi oldal, a készpénzes rész mindössze 4 milliárd dollár volt. Az ügylet lezárása egészen októberig elhúzódott. Az eltelt hónapok alatt azonban a Facebook részvényeinek értéke jócskán megemelkedett, így a WhatsApp tulajdonosai még a reméltnél is jobban jöttek ki a helyzetből, hiszen 19 helyett végül 21,6 milliárd dollárt kaptak.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.