BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több gáz fogyott idén télen, mint tavaly

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal összesített adatai szerint a mostani téli időszakban több földgázt használtak fel a hazai fogyasztók, mint a tavaly, igaz, hidegebb is volt.

A lakossági földgázfogyasztást nagymértékben befolyásolja az átlaghőmérséklet változása. Az elmúlt években jelentős eltérések adódtak. A 2012/2013-as téli időszakban 1,2 ˚C volt az átlaghőmérséklet, a 2013/2014-es időszakban 3,4 ˚C, míg az elmúlt télen 2,6 ˚C. Ezzel összhangban a 2014/2015-ös télen 0,22 milliárd m3-rel több gázt fogyasztottunk, mint az előző év azonos időszakban. 2013. december 1. és 2014. március 15. között 3,97 milliárd m3 volt a teljes hazai felhasználás, az idei téli időszakban ez kicsivel több, mindösszesen 4,19 milliárd m3 volt.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a téli időszakban folyamatosan, több forgatókönyv szerint is előrejelzést készít az ellátásbiztonságról. A földgázellátás az idei fűtési szezonban is zavartalan volt, az ellátásbiztonság mindvégig garantált volt, a hazai földgázrendszer zordabb időjárási körülmények esetén is biztosította volna a fogyasztók ellátását.

A fogyasztást a hazai földgáztermelés, az import források, valamint a kereskedelmi tárolókban lévő földgázkészlet fedezte, a biztonsági tárolókban lévő készlet használatára nem volt szükség. A földgáztárolók feltöltése a fűtési szezon végén kezdődik, mellyel kezdetét veszi a felkészülés a következő fűtési szezonra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.