BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágulnak a lakások Észak-Pesten

Mind Újpesten, mind a XV. kerületben érezhető volt az elmúlt egy év során a kereslet élénkülése, mely az árak emelkedését is magával hozta - jelezte Balla Frigyes, a Balla Ingatlanirodák kerületi vezetője, aki szerint a lendület egyelőre nem tört meg. Ennek okát a szakértő elsősorban az alacsony banki kamatokban látja, melyek még vonzóbbá teszik most az ingatlanbefektetést.

A panellakásoknál épp csak egy hajszálnyival drágábbak most a téglalakások Észak-Pesten. Ebben a szegmensben az árak emelkedése is mérsékeltebb volt az elmúlt egy év során: mintegy 10 százalékot tett ki. A IV. kerületben 190 ezer forintos átlagár alakult ki, míg a XV. kerületben eléri a 200 ezer forintot is. Az újépítésű ingatlanok mindkét kerületben 300 és 360 ezer forintos négyzetméterárakon kelhetnek el.

A családi házak esetében a 13-45 millió forint közötti ársávban találkoztak vevővel, az átlagot azonban a 20-25 millió forintos árszint jelenti. A családi házaknál a többi lakástípussal ellentétben nem történt áremelkedés.

Az 50-60 négyzetméteres és 8-12 milliós kategória a legkeresettebb most mindkét kerületben, lehet az panel- vagy téglalakás. Ezeket lehet most az átlagosnál könnyebben és gyorsabban eladni - mondta Balla Frigyes, aki szerint azonban jelenleg szinte az összes panel-típusra és méretre jelentős igény mutatkozik.

Megfigyelhető viszont az is, hogy míg korábban a kétszobás vagy egy plusz félszobás lakásokat keresték inkább a vevők, addig az igény most ez eltolódott az egy plusz két félszobás, illetve két plusz egy félszobás lakások irányába, vagyis ugyanolyan alapterület mellett az egyre nagyobb szobaszámot tartják ideálisnak a vevők.

Az árak átlagosan tíz százalékkal emelkedtek az elmúlt egy év során. A panellakásoknál érezhetően nagyobb volt a drágulás mértéke, és akár a 15 százalékot is elérte. Ennek eredményeként a XV. és IV. kerületben most 180 ezer forintos panel-négyzetméterárakkal számolhatnak a vevők az 53-55 négyzetméteres panelek kategóriájában.

A szakértő várakozásai szerint ebben az évben marad az élénk vásárlói kedv, a fokozottabb kereslet, de 3-5 éves viszonylatban is a tranzakciószámok folyamatos emelkedésére lehet számítani a jelenlegi, évi százezres szintről kiindulva. A piac továbbra is keresleti marad, így nem indokolt az árak visszarendeződése sem, bár az előttünk lévő hónapok a devizahiteles ügy rendeződése és a Családok Otthonteremtési Kedvezménye miatt tartogathatnak még meglepetéseket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.