BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A válság előtti szinten a balatoni ingatlanforgalom

Mintegy 1400 ingatlan cserélt gazdát az első négy hónapban a Balaton partján – közölte az Otthon Centrum.

Az ingatlanközvetítő szerint ez 40 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának forgalmát, miközben a társaság az érdeklődők számának folyamatos növekedését is tapasztalja a tóparti településeken. A vevők továbbra is túlnyomórészt magyarok, kivéve Siófokon, ahol az első negyedévben volt említésre méltó számú külföldi vásárló is, de arányuk nem lépte át a 10 százalékot.

A vízparti települések ingatlanforgalmának 20 százalék körüli növekedését becsüli az elmúlt évre is az Otthon Centrum, így szerintük közel háromezer üdülő, lakás és családi ház cserélt gazdát 2014-ben a Balatonnál. Az első négy hónap adatai alapján dinamikus bővülésre számít a társaság, Kühne Kata, a cég ügyvezetője szerint a most látható ütemet tartva a teljes éves forgalom négyezer ingatlant is elérheti. Mindez azt jelentené, hogy a forgalom meghaladná a válság előtti szintet is: 2008-ban cserélt utoljára több mint 3600 ingatlan gazdát a Balaton melletti településeken, azóta a forgalom a 2500 alatti szinten állt be.

Az idei kilátásokat javítja, hogy a vásárlási szezon korán indult az idén a magyar tenger partján, már a január is kiemelkedő forgalmat hozott az adásvételek számában, az azt követő hónapok pedig még erősebbek volta az Otthon Centrum szerint. A válság éveiben a balatoni nyaralóvásárlási szezon csak március környékén indult el.

A kereslet bővülése az ingatlancég szerint az árak változásában is érezhető. Az Otthontérkép adatai szerint tavaly a Balatoni térség áralakulás szempontjából három részre szakadt: az északi part keleti része (Balatonakarattyától Alsóörsig), illetve majdnem az egész déli part kínálati árai 2-5 százalékkal csökkentek.

Csopaktól nyugatra – Balatonfüreden és Tihanyon át egészen lanyhán mérséklődtek, vagy stagnáltak az árak. Keszthely környékén enyhe, 1,4 százalékos emelkedést regisztráltak. Az Otthon Centrum friss adatai szerint azonban 2015 első négy hónapjában már több mint 5 százalékkal emelkedtek az árak a térségben. Siófokon és Balatonfüreden az egy négyzetméterre vetített árak a budapesti átlaghoz közelítenek.

Balatonfüreden és környékén 2015 első négy hónapjában a családi házak piacán a leginkább a 20 és 25 millió forint között kínált családi házak voltak keresettek, minden negyedik vásárló ilyen árfekvésű házak iránt érdeklődött. A kereslet viszonylag széles skálán oszlik meg, mivel az Otthon Centrum több érdeklődést regisztrált 40 és 60 milliós családi házakra is. Ezek már panorámás, vagy part menti, nagy, 200 négyzetmétert meghaladó alapterületű házak.

A Siófokhoz közel eső településeken sok vevő kereste a 13-15 milliós áron kínált családi házakat, a városban is nagy piaca van ezeknek az ingatlanoknak, de a drágább, 20-25 milliós családi házak is keresettek. Van kereslet a drágább házakra is, az Otthon Centrum regisztrált érdeklődést 30, 40 és 45 milliós házakra is. Siófokon és környékén a nyaraló besorolású ingatlanoknál sokan kerestek 10-11 milliós ingatlanokat. A városban az új, vagy újszerű lakások is keresettek, a vízparthoz közeli, panorámás lakások négyzetméter ára az 500 ezer forintot is meghaladja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.