BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új székházba tart a Telekom

A tervek szerint 2018-ban új központba költözik a Magyar Telekom, a társaság a WING csoporttal kötött szerződést a kivitelezésre és a komplexum hosszú távú bérletére. A távközlési cég megválik több jelenlegi irodaházától is, a legértékesebbekért összesen 60 millió eurót remélnek.

Új irodakomplexumba költözik a Magyar Telekom, a cég új székházának megépítéséről és hosszú távú bérletéről a WING csoporttal kötött szerződést a vállalat. A tervek szerint a társaság 2018 második felében költözik majd be az új, teljes mértékben a cég igényeire szabott központba. Az építési munkálatok előreláthatólag 2015 negyedik negyedévében kezdődnek meg. Ez lesz Magyarország eddigi legnagyobb, egy épülettömbben realizálódó irodafejlesztési projektje. A IX. kerületi, a Könyves Kálmán körúton található telken felépülő székházba költözik majd az elképzelések szerint a Telekom és a T-Systems Magyarország Budapesten dolgozó munkatársainak nagy része, ami a várakozások szerint tovább erősíti majd a belső szinergiák kihasználását. Az irodaházat hosszú távon vesz bérbe a legnagyobb hazai távközlési cég, ennek megfelelően a belső tereket úgy alakítják ki, hogy azokat a legkorszerűbb és leginnovatívabb humán erőforrás-menedzsment és informatikai trendek alapján lehessen berendezni.

Az új székházba költözés egyben azt is jelenti, hogy a Telekom átalakítja irodaingatlan portfólióját. A társaság a beköltözést követően értékesíti a WING csoportnak a három legnagyobb értékű, megüresedő budapesti irodaépületét, köztük a jelenlegi, Krisztina körúti székházát. Emellett a vállalat további irodai elhelyezési kapacitásai is felszabadulnak, amelyek szokásos optimalizálása után további 5-7 kisebb ingatlan értékesítése történhet meg. A Telekom összességében mintegy 90 ezer négyzetméter irodaterületet szabadít fel, majd az új székházban közel 60 ezer négyzetméteren helyezi el budapesti irodai szervezeti egységeinek döntő részét.

A vállalat közlése szerint a három fő budapesti irodaépület értékesítése során a tervek szerint 2015-ben 6 millió euró, 2016-ban 9 millió euró, végül 2018-ban 45 millió euró készpénz bevételre tesznek szert. Továbbá az érintett ingatlanok értékesítésével a társaság 2018-ban várhatóan mintegy 4 milliárd forintos nyereséget realizál. Az átszervezésnek köszönhetően a társaság ingatlanüzemeltetési költségei is számottevően csökkennek. A Telekom és a WING csoport közötti szerződés az előfeltételek teljesítését követően, a tervek szerint 2015 negyedik negyedévében léphet hatályba.

A most bejelentett székház-projekt is mutatja, hogy a működési hatékonyság javítása és a költségek lefaragása egyre fontosabb szempont a távközlési cégnél. Ez annak fényében érthető is, hogy napjainkban ez az egyik leginkább befektetés-igényes szektor, hiszen a folyamatos technológiai fejlődésre, illetve a változó felhasználói igényekre az ágazat szereplőinek a hálózataik modernizálásával kell reagálniuk. A Telekom az elmúlt években többszázmilliárd forintot költött erre a célra, és az első negyedéves beszámolóban közölt adatok alapján az idén 105 milliárd forintnyi beruházást terveznek. Ebből az összegből költenek a negyedik generációs mobilhálózat kiépítésére, de jelentős fejlesztésre készülnek a vezetékes szegmensben is. A cég 2015 végére további 440 ezer hazai háztartás számára teszik elérhetővé a nagysebességű szélessávú internetet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.