BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcsra ért az M&A tevékenység az USA-ban

Rekordot döntöttek a felvásárlások és fúziók (M&A) az USA-ban idén májusban: az összes ilyen ügylet értéke 243 milliárd dollárra rúgott az erre a területre szakosodott Dealogic tanácsadó cég adatai szerint. Ez jócskán meghaladja a válság előtti egyhavi csúcsot: 2007 májusában 226 milliárd dollárnyi M&A ügyletről állapodtak meg az USA-ban (az előző havi rekord a dotcom láz idején, 2000 januárjában született, 213 milliárd dollárral).

A fúziós hullám mindenekelőtt a gyógyszeriparral együtt számolt egészségügyön, a technológiai iparon és a fogyasztási szolgáltatások ágazatán söpört végig most is, követve az elmúlt 12 hónapban érvényesülő trendet. A legnagyobb üzlet a technológiai iparban született: a Charter Communications 78,4 milliárd dollárért venné meg a Time Warner Cable kábeltársaságot (itt azonban erős versenyhivatali vizsgálódásra lehet számítani). Az USA-ban idén 747 milliárd dollár értékű M&A-megállapodás is születhet a Thomson Reuters becslése szerint, ez 52 százalékkal lenne magasabb a tavalyinál.

Az alacsony kamatszintek nyomán olcsóvá vált hitelek még egyébként óvatos menedzsmenteket is arra késztettek, hogy felvásárlási célpontok után nézzenek – másokat a saját hatalmas készpénzállományuk is motivál erre –, ráadásul sok ágazatban ez a legjobb módja a k+f költségek megspórolásának is. A világ piaci értéke alapján jelenleg legnagyobb száz vállalata közé idén már 15-en kerültek be újoncként a PwC egy tanulmánya szerint (ez a Bloomberg adataira támaszkodik), közülük öten M&A művelet révén jöttek létre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.