BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fitch Ratings: még lesz néhány nehéz éve a BP-nek

„Két tényező is meg fogja tépázni a BP eredményeit az előttünk álló években: az alacsony olajár és a Mexikói-öbölben 2010-ben történt olajszennyezés miatti környezetvédelmi bírság” – vetíti előre a Fitch Ratings hitelminősítő cég jelentése, amelyet a Houston Chronicle idéz. A szennyezésért fizetendő bírságok várhatóan a készpénzállománya fölé fogják emelni az olajcég tartozásait.

A Fitch Ratings a BP hitelminősítési kilátásait a fentiek, összességében a folytatódó bizonytalanság miatt stabilról negatívra változtatta. A New Orleans-i kerületi bíróságról Carl Barbier szabja majd meg, hogy a BP-nek mennyi idő áll rendelkezésére a büntetés letörlesztésére. A Fitch várakozásai szerint a társaságnak a kiszabható legnagyobb összeget, 13,7 milliárd dollárt kell majd kifizetnie.

A hitelminősítő ugyanakkor megerősítette a BP hosszú távú devizakibocsátó(IDR) A besorolását a társaság erős üzleti profiljára hivatkozva, illetve arra hivatkozva, hogy megfelelő a cég likviditása is a Macondo-lelőhelyhez köthető kifizetésekre. A Macondo Prospect volt az a tengeri olajmező, ahol a BP-hez tartozó Deepwater Horizon olajfúró társaság által telepített szerkezeten a 2010. áprilisi robbanás történt. Tizenegy dolgozó meghalt, és az Egyesült Államok történetének legnagyobb olajszennyezése sújtotta az öblöt.

A BP eddig már több mint 35 milliárd dollárt költött a hozzá köthető szennyezés következményeinek felszámolására és a károkozás egyéb, járulékos kiadásaira.

A brit olajtársaság helyzetét nehezíti fő bevételi forrásának, az olaj árának említett zuhanása. A piacon meghatározó olajminőségek jegyzései tavaly az év elejinek majdnem a felére estek, a folyamat az egész iparágat költségvetésének szűkítésére és adósságainak növelésére kényszerítette. Ez a BP esetében azt jelentette, hogy 13 százalékkal, 20 milliárd dollárra kellett csökkenteni a beruházások nagyságát. Igaz, a kifizetett osztalék nem változott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.