BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az utaztatók is a mentőcsomag mellett

Bár fennakadást egyelőre nem okozott a válság, sőt egyre többen fizetnek be görög utakra, az irodák annak drukkolnak, hogy minél előbb szülessen hosszú távú megoldás az államcsőd szélén táncoló országban.
Múlt hétvége óta egyre több, elsősorban külföldi forrásokra hivatkozó híradás szólt arról, hogy a bankzár immár a gazdaság mindennapi működésében is fennakadásokat okoz.

Pogátsa Zoltán hetek óta Athénban tartózkodik. A Görögország-szakértő közgazdász-szociológus lapunknak egyszerűen pánikkeltésnek minősítette az áruhiányról és az egyre nehezebben működő görög gazdaságról szóló híreket. Mint mondta, ő sem az üzletekben kígyózó sorokkal, sem áruhiánnyal nem találkozott. Időközben azt is bejelentették, hogy a múlt hétfő óta ingyenesen használható tömegközlekedésért ezen a héten sem kell fizetni.

„Útlemondásról nem tudok, sőt: egyáltalán nem álltak le a foglalások Görögországba. Ez részben az elmúlt hetekben történt tunéziai merényletek következménye is. Információink szerint sem a népszerű szigeteken, sem a Chalkidiki-félszigeten vagy a városokban – Theszaloníkiben, Athénban – nincs gond. A turisták a boltokban, a szállodákban és a gyógyszertárakban is hozzáférnek mindenhez, amire szükségük van, mert a helyi szolgáltatók időben felkészültek arra az esetre, ha a kormánynak nem sikerül megegyeznie a hitelezőkkel.

Jelentős tartalékokat halmoztak fel mindenből” – mondta lapunknak Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke is. Hozzátette: az irodák folyamatosan kapcsolatban vannak kint dolgozó munkatársaikkal, és szükség esetén tájékoztatják a pihenni indulókat arról, mire érdemes felkészülni. Mindazonáltal a MUISZ-nál abban bíznak, hogy minél előbb megszületik a hosszú távú megállapodás Görögország és a hitelezők, illetve az EU között.

Hetente egyébként húsz chartergép és ugyanennyi autóbusz indul Görögországba magyar turistákkal. A legnépszerűbb célpont az Égei-tenger északnyugati részén fekvő Chalkidiki-félsziget, Korfu, Kréta, Rodosz, illetve Zákinthosz.

„Vasárnap százszázalékos foglaltsággal szállt fel a Krétára tartó charterjáratunk. Minden úgy zajlik, ahogy bármelyik másik szezonban” – tudtuk meg Komora Zoltántól, az IBUSZ Utazási Irodák vezérigazgató-helyettesétől. A szakember naponta kap helyzetjelentést munkatársaitól Görögország 18 helyszínéről, és egyelőre semmilyen nehézség nem merült felé a második hete tartó bankzár miatt.

Azt a vezérigazgató-helyettes is bevallja: az egész szezon szempontjából megnyugtatóbb lenne, ha minél előbb hosszú távú megoldás születne a görög gazdaság problémáira.
A magyarok toplistáját egyébként jelenleg a közép-makedóniai régióban, a Szithonía-félszigeten található Szárti és az Olimposzi Riviéra egyik legkedveltebb célpontja, Paralia vezeti. Ez a két célpont elsősorban az egyéni utazók körében népszerű, és akadnak szállások, ahol már augusztusi időpontokra sem lehet helyet foglalni. A repülős nyaralásokat választók körében Korfu és Zákinthosz az abszolút kedvenc, de dobogós a legnagyobb görög sziget, Kréta is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.